澳洲移民 你問我答 (17)

1001 回覆
25 Like 2 Dislike
點解我識唔到
圈子問題掛 全部之前出黎玩識 乖仔留學生好地地唔太易識到wh
竟然係咁
唔係瓜.....
有唔少台妹同韓妹都幾易喎
我又係出年讀ECU喎,係咪 Joondalup campus?二月開學?

有諗過報ECU master
可摸以講下點解揀呢間見佢網上都冇乜資料諗緊報唔報好
Perth大學唔多,我比較過UWA、Curtin、ECU同Murdoch,排名都係呢個次序

UWA係澳洲八大比較出名,但係學費都好Q貴,而且偏學術性,門檻高得嚟都難畢業,適合真係讀書叻同日後想去其他地方發展嘅人

Curtin都幾好嘅,全澳最佳科技大學,都攞過好多獎,對比UWA佢係比較偏重實踐性,門檻同UWA差唔多

ECU就比UWA同Curtin差啲,學科程度比較平均,但唔代表佢係野雞大學,佢嘅教育質量係幾間大學入面最好,同埋ECU同澳洲本地好多企業有合作,實習機會多,就業面廣

Murdoch整體嚟講差啲,學費雖然係最平,但係冇咩特色,關於呢個大學嘅消息就真係比較少,今年疫情聽講裁員裁得好勁,分分鐘要執笠都似

咁對我個人嚟講其實學費係優先考慮,以我2021讀Bachelor of Computer Science / IT做例子
UWA $40100
Curtin $32700
ECU $34000
Murdoch $31200

但係呢幾間大學對留學生有唔同嘅Scholarship減免
ECU全課程20% off,Early bird再平多$2000
Curtin單次平$1500,非澳洲境內上Online class再平$5000
UWA 搵唔到
Murdoch單次平$3000
計落條數,整體嚟講ECU係最平

咁我啱啱讀完個Diploma冇耐,個課程同ECU有合作,可以credit transfer抵銷Year 1,從Year 2開始讀,加上我本身係諗住留喺澳洲發展,所以其實讀邊間大學都冇所謂,呢度冇咁睇重你喺邊度讀書,唔似啲亞洲地方咁重視學歷,所以讀得開心最重要,綜合自身情況我就揀咗ECU

希望幫到你
好全面既分析
樣都係一個要求黎既
正解。
我估你指 Associated family 戈欄?要填siblings。
date of completion
如果我獲邀190果陣, 可唔可以同佢即結婚加埋佢落190, 不過感覺上似呃緊人
乜你都知似呃緊人? 如果你真係咁做移民局有權以你申請pr時無誠實申報而取消你個PR,博唔過架。
Nursing / Physio 的話,我一般都會推薦 La Trobe University,其次係Monash。
你應該唔清楚佢地個full picture。
多謝你好詳盡
加油呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞