[重整北歐遊記]一路向北 極光

424 回覆
89 Like 4 Dislike
跟左一晚,join左一晚 基本上都估到佢地會去邊

結果係成堆巴士係晒芬蘭國境果度泊晒係度起緊火

我就再殺入小小搵個靚位就落腳架
行去national park段路好撚滑
仆咗兩次街
睇到多多錢都值,睇唔到=曬錢
睇睇下覺得係咪睇過
多謝支持
巴打你都真係幾醒
講得無錯 佢地基本上都係嗰幾個點捕
行去national park段路好撚滑
仆咗兩次街

睇黎去親ABISKO嘅人都見過呢個溜冰場
唔會掛 我上個POST都淨係打咗一兩日就荒廢咗
番到hostel後,見到越南妹就同佢睇下今晚天氣如何,商討下今晚值唔值得報tour
話說之前提過佢留喺到一個禮拜,就係等緊一個天氣好嘅夜晚去報團真係好得閒
之後大家都決定值得報嘅,我好開心唔洗浪費多一日時間喺到
然後我地就透過hostel幫我地報團,係一個photo tour黎
直到集合時間前,我都係喺房到休息同埋plan下黎緊嘅旅程點行
去到晚飯時間,正當煩緊夜晚有咩食時,越南妹就送咗包麵比我食

唔好睇少呢包頹麵,你係唔會明嗰刻雪中送炭嘅感覺
食完麵後,就準備去集合了

呢個tour會提供三腳架同埋相機比你用,但sd 卡就要自備,冇嘅話都可以即場購買。
我諗呢到作為一個熱門追極光嘅地方,大部分tour都係會有咁嘅配備的,所以完全唔洗擔心
之後TOUR GUIDE都會介紹番自己,同埋講解下點解ABISKO會係一個理想嘅追極光地方
都係因為天朗氣清嘅日子相對較多,同埋呢到光害少,仲有就係有座山喺到可以BLOCK咗D污雲,令佢地冇咁易飄黎(只能說我冇呢方面嘅知識,佢咁講我咁聽啦)
同埋佢地都唔係瑞典人黎,真係好羨慕佢地可以有份咁嘅工作
咁講咗一陣後,就開始出車去佢地喺NATIONAL PARK入面嘅據點
車程唔算耐,落車行一少段路後就到
然後佢就會教我地SET機等待極光嘅來臨

一開始污雲都比較多

短短幾分鐘,極光就開始喺雲層中探頭出黎
可能係photo tour嘅緣故,感覺在場嘅人都冇太興奮嘅感覺
可能真係冇咗「追」呢種feel啦,大家都好專心咁換下位搵比較好嘅前景黎影相

咁個guide都會一直去幫人較setting,又會幫我地同極光影合照,喺影相留念嘅角度黎講,呢次真係一個好好嘅體驗

由到達據點到離開都差唔多有三個鐘,所以係有充足嘅時間慢慢影到夠而呢到影嘅相對於我黎講都已經好滿意

唔經唔覺又十二點,又係時候回程了。
番到hostel沖個涼後,就完滿結束所有abisko嘅行程了,聽朝就會向挪威出發

話說hostel所住嘅房同沖涼地方係分開兩幢野,我為咗唔想拎太多衣物出去,就淨係著住短衫短褲
出到去後,我用9秒9嘅速度衝向沖涼房
點知個地下好滑,我一野就仆咗向後
我諗就係因為呢件事,我永遠都會記得我曾經去過一個叫做‘abisko’嘅溜冰場
tour大約幾錢?
900幾港幣
果時覺得好肉赤,依家想再課金去睇

有機會想睇南極光添
都值得嘅,買個經歷同氣氛都抵
之前都見你有開post問
但南極光我又暫時未有興趣,覺得好難先睇到
係呀,難好多,不過都係試下,未去過澳洲 紐西蘭又
紐西蘭都有興趣去,不過好似唔自駕都比較難
係,簡某d地方 機場直去只好
咁唔掂喎miss晒最靚嘅地方
巴打會唔會仲想去北歐?暫時全世界最想去嘅係挪威lofoten但又係要自駕
如果北歐 我會去冰島+格陵蘭,暫時都想去d冇去過國家

另外我見澳紐好多都有當地團報,因為我點都唔會學渣車,所以唯有用自己既玩法玩
唔知格陵蘭旅遊配套點呢
應該都會有一日團嗰啲掛
紐就應該有環島遊團 但一定好貴
相對黎講係冰島最方便
紐應該玩南島,澳洲想去塔斯曼尼亞,但d飛機時間勁西,唔係朝早4-5點要到機場就咩野

格陵蘭應該冇咩配套,但見冰島飛過去好似好快
不過排喺紐西蘭之前都好多地方想去
冰島飛係最近啦,但喺blog到見人話機票都好貴
單程已經夠香港飛一轉歐洲
格陵蘭都有d團咁囉
出海睇冰山呀之類
個到每個鎮仔既移動手法其實主要係搭飛機
好多旅遊blog有興趣可以睇下
上年去abisko跟左個台灣人帶嘅photo tour, 留左3晚點知咩都睇唔到,真係好遺憾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞