[重整北歐遊記]一路向北 極光

424 回覆
89 Like 4 Dislike
人生第一次自己一個兼第二次去歐洲 係咁上下
我未出發已經柒咗幾鑊
一開始仲記錯調轉咗出發同回程嘅國家
同識欣賞嘅人去最開心
我第一日追光個團比較多人
有個大媽拎部dc開閃光燈影極光⋯⋯
冰島物價比想像中平
睇blog成日吹到好貴,挪威先係最癲

果時想試三文魚壽司,但唔捨得
我都上網睇過人地冬天不自駕玩LOFOTEN
都可行 但係真係班次好疏
小朋友就唔好了,感覺第時如果成家立室咗,都好難會再去到咁嘅旅行
我都覺唔係特別貴
出街食飯都係百幾蚊,咪差唔多
不過你去到ROVANIEMI要一飛飛到TROMSO嘅話,呢個位又真係幾尷尬
我就選擇慢慢陸路去
個時連正餐都無食日日係度食snickers朱古力
係咪又係台仔/台妹嘅BLOG
REYKJAVIK咁多超級市場,買野煮都唔會好貴
就算我唔識煮,出去食個飯都係正常歐洲價
我個時3月中去啲班次都好疏下,reine去hamnøy行左個半鐘
我盡量都唔煮,除非好似abisko餐廳都冇得簡先煮,出去玩想試下當地餐廳多d
去冰島定挪威?
挪威d supermarket都有d特價麵包可以買嚟填飽個肚
我嗰陣住hostel煮意粉做dinner算
佢地又唔係淨係去冰島 但淨係放大冰島物價好貴
冰島個豬仔超級市場
挪威呀個時挪威行山同Lofoten買左成20條snickers 夜晚返到hostel攰到無力煮
Bonus supermarket
冇時間所以冇係挪威行山
我覺得每日起碼要1餐正餐 窮撚點攰都要煮
挪威3個月內去左2次一次Lofoten,一次Trolltunga同Kjerag行山,黎緊想去多幾次,Trolltunga想行多幾次
好開心見到咁多巴絲留言討論
希望都可以勾起大家開心嘅回憶止下旅行癮先
話說上次講到最後一次坐架火車
經過差唔多兩小時後,終於到咗去挪威嘅第一個地方-Narvik
我去呢到純粹係當一個休息站,喺到STAY一晚就會再去TROMSO
由於我喺AGODA搵唔到任何HOSTEL(可能始終唔係旅遊熱門地方)
所以我只能BOOK到一間所謂嘅汽車旅館
咁但係佢就3點先可以CHECK IN,我就只能揹住個BACKPACK流浪下消磨時間
首先都係隨便影下街景先

揹住咁重嘅野下,都冇乜心機行咁遠,所以我一路都係喺旅客中心附近出出入入
然後見到夜晚天氣唔錯,我就順便問埋人地有咩好地點推薦可以睇到下極光咁
好唔容易等到CHECK IN時間,佢就先喺AGODA到MSG我密碼我先可以入到去
跟住嗰幾個鐘都比較HEA
我等到夜晚8點鐘左右就開始去佢推薦嘅地方碰下運氣
一路沿路行都係山路,隔離有啲民居咁
路上幾乎都冇見到人,愈行愈上個人就愈黎愈驚

最後行咗差唔多40分鐘,就上到去呢個頂位
OK 見到咁多光害,我就果斷放棄 番歸
結果呢一日就好似乜都冇做過就完咗
想睇3大奇石
不過難唔難行?
好快又黎到新嘅一日,今日都算係比較休閒嘅一日
因為我要搭12點半嘅車去TROMSO,車程都需要5個鐘,我就預咗呢一日係交通日
一朝早都係周圍探索下有咩好影
之後比我發現火車站附近呢個範圍幾舒服

如果有幸住喺呢到,每日朝早係會幾咁休閒寫意

火車站位

旅客中心旁
或者我地有時去旅行就習慣咗要去啲咩大景點,好似冇去就=浪費咗時間咁
但有時就係要好冇目的咁周圍探索下,先至可以睇到另一種風景
而到咗呢一刻,我仲好回味當日嘅呢個早上
我亦都好興幸當初就係因為冇好好PLAN到行程,而令我意外留咗喺到一日
依個鎮真係幾理想

我見有spa做

$600hk一個鐘
聖壇石最易行,來回3個半鐘-4個鐘
Trolltunga我覺得係其次,主要係路程長,來回大概8-10個鐘
Kjerag 我覺得3個之中最難,有啲位又斜又要手腳並用咁上來回6個鐘到

風景黎講kjerag同Trolltunga都幾靚
咁高消費嘅活動唔啱我
我去5日,有兩日有風暴....果邊d風暴勁過台風
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞