[重整北歐遊記]一路向北 極光

424 回覆
89 Like 4 Dislike
回想番兩年前啱啱開始做連登仔,嗰時睇到好多巴絲嘅遊記,而當中都有唔少係獨遊歐洲嘅,所以我都決定跟隨佢地嘅腳步,毒遊北歐睇我一直都好想睇嘅極光

今次我去咗芬蘭,瑞典,挪威同埋冰島,好貪心咁希望每個國家都最少可以睇到一次,去嘅都係大路嘅追極光地方-瑞典Abisko,Kiruna,挪威Tromso,而由於芬蘭冇乜特別野好寫,所以我決定skip咗佢先

循例地放下劣圖先,希望有人會睇
好靚
冰島正
完?
留名已live
嗨巴打,到你出post終於
話說前一日喺芬蘭嘅Rovaniemi離開,經過咗接近二十個鐘後終於黎到斯德哥爾摩。其實本身係想直上瑞典北部,但由於冇好好plan到交通,變咗要先南下。

始終北極光先係主菜,所以我黎到斯德哥爾摩都冇話特別要去咩景點。
朝早10點幾到達後我就先去hostel 放低backpack,好彩嘅係好早就有得check in,咁我就即刻狗衝去梳洗下先
之後就去食一個好出名嘅魚湯

啖啖肉好足料,啲魚又冇骨,可以好放心大啖大啖咁食
價錢只係一百蚊港幣左右,都好親民

食完就漫無目的周圍行下
希望會有人睇下
唔好貼舊文當新文呀
我都冇原字copy
話說由於有買火車pass嘅關係,我習慣都會睇一睇番嗰程火車係要幾多錢
之後好順手咁search埋幾時有去Kiruna 嘅火車,結果就見到今日18:10會有一班過夜列車北上咁我當然即刻狗衝啦
雖然有pass,但所有過夜火車都係要去book位的,咁我就去火車站搞

原價58歐,咁我只需要比廿幾歐就搞掂
Book完後都係周圍行下就去番hostel check out
由於hostel都只係一百蚊晚,所以完全唔肉赤,瑞典價格真親民

或者有時候冇好好計劃行程都唔係一件壞事,可以隨心所欲想點行就點行

之後喺車站食咗個burger king就準備上火車
循例又影下個牌

18:10嗰班arctic circle train,終點站係挪威嘅Narvik

今晚住嘅係6人房,但同房只有一個挪威後生仔,一見面都係打個招呼,之後大鄉里唔識set床就搵咗佢幫

個人黎講都好鍾意搭過夜火車,慳時間之餘又可以慳番晚住宿錢,而且穿越城市嘅感覺好實在
漫長嘅十五小時車程 最好就係用睡眠黎打發時間
碌下連登碌下人地嘅遊記,想像到站後會真正開始我嘅追極光之旅,心入面就覺得好興奮

喺訓下醒下嘅情況下,窗外嘅景開始由漆黑一片變到白茫茫一片
雪景加上少少荒蕪嘅感覺,我心目中嘅北歐逐漸出現喺我眼前,而挪威仔喺我仲訓緊嘅時候已經喺中途站落咗車了

我行出走廊,發覺都有幾位乘客正喺到拎住電話相機不停咁影,可惜我影到fail晒

之後列車終於到咗我嘅目的地Kiruna

溫暖嘅陽光好似歡迎緊我地咁
好想去kiruna
好靚呀
支持你去
多謝支持
留咗幾多日有冇咩特別推介
好正式
我留咗兩日,仲要本身只係打算留一日睇到極光就走
只係第一日天氣唔係幾好先臨時決定留多日

我諗最出名嘅係有個叫ice hotel嘅野,可以去參觀下
但個市黎講都幾細 冇乜野做/行的
咩意思呀巴打
留咗2日都睇到 係咪代表好容易就捕捉到
最緊要天氣夠好只能說我今次旅程每次去追都追到
兩年前去完Tromsø 就一直好想征服埋 Kiruna
然後沿路去 Alta Tromsø Svalbard
我留左一晚等第兩日坐飛機,果日KP有4,但d雲密到喊
諗起之前都喺到睇過Svalbard遊記
我想去lofoten
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞