[重整北歐遊記]一路向北 極光

424 回覆
89 Like 4 Dislike
得閒睇下先多謝介紹
睇番真係爆發先係好淡淡淡淡既綠色,但現場睇真係好撚high
爆發都唔淡呀
正常睇都係綠色多,藍色紅色真係好好好難得
我記得呀 ! 睇黎大家都因為無得去旅行,上黎慰藉下心靈
上年我有出咗個西藏嘅遊記 不過真係無當年歐遊果陣嘅印像深刻,我都希望下年年尾可以去到旅行呀 到時一定會出
我知呀我都有睇到
你歐遊係第一次獨遊 一定會印象深刻嘅
等睇
呢個我都有睇, 飛住睇都無咩料到
現實就係咁
呢間入去食平啲
好冇食?

三文魚係唔錯 但飯真係麻麻地
真正既挪威三文魚
你有無考慮出冰島嘅遊記呀

屌原本11月30 號去abisko 睇極光+求婚
極光下求婚一定好浪漫
我都希望將來可以有咁嘅機會
係呀屌, 原本諗住唔洗搞咁多野, 係極光下, 一指戒指搞掂
屌, 而家...
呢個時期真係好尷尬
下年又唔知疫情發展成點
真係一念之差,我上年冇去 就可能要等多3年 仲要極光又季節限定

巴打求婚 另一半知唔知?另外仲會去邊?
會呀
但呢年發生太多野, 有時自己又無心機
仲未搞完D相
目標聖誕搞晒佢就可以寫
上次講到相約咗位巴打火車到站後,就喺月台到相認之後一齊喺Bergen玩下
我地先去各自嘅HOSTEL到CHECK IN放低行裝先
今次我住嘅叫Bergen budget hostel,300港幣兩晚,價錢都真係對得住個招牌啦
稍作休息後,我地就喺周圍行下
講起Bergen,可能最出名嘅就係佢地嘅舊城區Bryggen碼頭旁嘅木屋群
咁我地都去碼頭附近hea下打個卡先
天氣凍真係會特別肚餓
先5點幾我地就要開始搵晚餐食
碼頭旁都有好多唔同嘅選擇,當然唔少得挪威出名嘅海鮮
龍蝦,帝王蟹,帶子,三文魚等等
本身覺得難得有人陪我一齊食飯,就最想試下正宗挪威三文魚,畢竟平時喺香港聽就聽得多

但係睇過下啲價錢同份量後,我都係放棄了
之後同巴打係咁意喺個小市場兜咗個圈後,就隨意揀咗間黎食

呢餐都要成兩舊水但係味道一般般,冇乜驚喜

我發誓下次再去挪威真係要試三文魚

咁呢挪威物價都真係好貴,於是我地就去搵超級市場買啲乾糧啦
難得喺旅途上遇到,沿路大家都傾下旅行野,講下之後嘅行程啦
咁佢喺到玩完後,就會去stavanger ,咁我就會行挪威縮影
聽日我地都會留多一日喺到,我地就相約聽日一齊去行下山
之後由於太攰嘅關係就返歸早抖先
個碗咩黎?
Bergen喺挪威語就係山城嘅意思,要欣賞佢嘅美最好嘅方法當然就係上山頂
市內就有兩大山可以俯瞰全市景色,分別係Fløyen同Ulriken
Fløyen雖然比較矮,但就因為座落喺市中心同埋交通方便,所以就比較受歡迎
而Ulriken就要另外再搭巴士去,就變咗比較麻煩
本身今日約咗巴打8點出發行晒兩座山,但最後我係甩咗底的
我訓到成11點先出發,嗰時佢已經差唔多到Ulriken山頂
我搭巴士去到山腳時,佢就send咗山上嘅景比我睇,係灰濛濛一片嘅
話說Bergen係全挪威落雨最頻繁,而且雨量都最高嘅地方,睇黎要遇上好天氣都要有番咁上下運氣先得
黎到呢一刻,如果行上山搵佢嘅話就真係分分鐘要摸黑落山,另一方法就係可以坐纜車上山,但係單程都要成舊水,加上上到去又冇景睇,如果純粹為咗join佢又未免有啲唔值得
於是我就選擇搭巴士番番市中心,喺另一座山頂等佢
由於我係最後一日留喺到,我就襯仲有日照嘅時間就去番舊城區睇下

人地嘅STARBUCK

舊城區碼頭+木屋群
之後就行上高位少少,隨手影下城市全景
好似係天婦羅同埋用魚做嘅類似麥樂雞嘅東西
講真我都冇乜印象
真係想試下去歐洲行山!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞