[重整北歐遊記]一路向北 極光

424 回覆
89 Like 4 Dislike
你去嗰啲地方已經夠晒正
想跟你車追光
BTW一直都想試下喺背包客棧搵人拼車
傳說
不過我又覺得我今次旅程都夠晒幸福了
其實都係你去過嗰d地方只不過揸車可以開住極光app黎追.....辛苦過跟極光團但就時間比較有彈性

係Helsinki上Rovaniemi我都係搭過夜火車同意係好撚正
睇到果刻真係感覺好幸福
如果自駕可以自己搵D湖呀山呀有靚前景/背景嘅地方影
所以先想試下,同埋學你咁講時間有彈性,鍾意影到幾夜都得
我去ROVANIEMI都係搭過夜火車,有得沖涼真係成件事好舒服
好彩同房得我自己一個
希望下次去可以有能力拍片番黎回味
成日覺得好專業
我都完全唔識
基本上都係湖邊同避車處影到極光...我跟d追光團都係去湖邊多

火車有機會都會再搭一次但成日驚唔記得落車通常都係極早到站

呢個湖邊夜晚追光一流
好睇彩數經驗得知就算KP值好高都未必睇到好強

反而KP值3-4遇到大爆發就肉眼都見到但可能得1-2分鐘.....過左就得返綠色一條根本就唔夠時間set極拍片

上面我影嗰d全部都係KP3-4,係咁啱遇到大爆發跳舞
係Trosmo追光敗北不過d風景補返數...真係好靚

俾呢個post毒到要去Lofoten一次

我去瑞典嘅追光地點比較普通,個PHOTO TOUR都叫做有少少前景影下
TROMSO跟大巴團去就一半半,某個位都有個細湖
估計小巴團去嘅點應該會靚好多
然後冰島就最普通,真係隨便喺路邊咁
有機會真係想去D出名嘅山/瀑布下影極光
咁啱我坐嗰幾次過夜火車都係坐到終點站咁濟,所以完全唔驚坐過龍
講講下又想坐了
挪威真係冇得輸
行山/睇極光/睇峽灣/海邊小鎮好多都好有特色
我見8成都係mini bus多...去得好偏下係tromso嗰次跟跟下去左芬蘭邊境...但都係好弱!11月尾唔係追光號月份落雪就會多雲...以後淨係3月9月去
Tromso一個人無聊揸到去Skarsfjord...人影都冇巴打快d再更新

有時間我都開個post分享下追光經驗
我跟親都大巴團 因為覺得人多好有氣氛
加上小巴團貴成倍咁濟 真係會肉赤

如果平衡埋日照時間+天氣因素,咁3月9月又真係會比較好
聽日更新
等你開post呀感覺依家少咗好多遊記睇,我都好想連登可以返返去兩年前咁多啲人分享
本身香港人就少打遊記
依家都係炒冷飯遊記
可能呢兩年太多事發生所以仲更加少
你指旅遊台?
探索完Narvik後,就正式向Tromso進發,準備第二階段追光之旅

今次搭呢架100號巴士,車程大約5個鐘
之後去到其中一個站,司機就會停車上落客同埋小休一陣
我見到對面線有個湖仔配埋個好靚嘅天色就即刻衝落車影,仲同前面位嘅人講如果司機開車走就同佢講聲仲有人未番

愛呢種色愛到不能自拔
之後碌下電話又訓下,5點半終於順利到達咗Tromso
落車後就首先google下hostel點去,途中經過一間travel company 就無聊入去睇下
入到去見到有一對日本母女,員工就同佢地講極光團就快出車,要報名就要快
佢地見到我都有問,我就話我啱啱先到呢到,連hostel都未check in喎,佢地就問我住邊間,跟住就幫我打去hostel到講話想late check in
其實本身都冇諗過今晚會跟團,一黎都預咗呢日用黎搭車,二黎呢晚天氣都麻麻地,不過有時就係鍾意意料之外嘅事
咁大巴團就950克朗,小巴團貴成一半,如是者我就選擇咗前者

巴士準時6點出發,guide就話我地要離開又多雲又大風嘅Tromso,向芬蘭方向出發以求搵到clear sky
第一站停嘅位就隱約見到少少光,不過好快就冇咗

第二站就清楚好多 但都比較大雲
專業嘅guide似乎未夠滿意,仲話呢個只係前菜,搞到我地鬼死咁興奮
之後我地就繼續向芬蘭進發,喺離邊境不遠處又見到有少少極光活動

睇睇下又開始多雲,於是就去咗最後一站-芬蘭同瑞典嘅交界
我地喺到set campfire同埋飲熱朱古力取暖,成件事好舒服
之後都有幸見到極光有少少嘅舞動

玩到差唔多12點幾就正式回程返Tromso
最後凌晨3點幾先返到,全程tour歷時9個幾鐘,真係完全估唔到
打下卡作結先,咁就完咗一個比較瘋狂嘅晚上
無人的大街
追北極光真係 天清 重要過一切 再高kp值多雲都係無用,反而南極光就要追求高Ko值 加天清先睇到 難好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞