[重整北歐遊記]一路向北 極光

424 回覆
89 Like 4 Dislike
告別完後,我就去等巴士,都係一樣,市中心會有免費接駁巴士車你去火車站

再見了KIRUNA!
經過咗一個鐘嘅車程後,我就黎到下一站ABISKO了

一落車已經落大雨然後依家先4點鐘已經咁嘅樣,睇黎今晚嘅時間都好難捱
出站係要經過一個少少嘅室內空間,然後喺裡面比我聽到有人講緊熟悉嘅語言
原來係移民歐洲嘅香港人,大家傾咗幾句後,我就向HOSTEL出發了
今次住嘅係ABISKO.NET,其實我之前喺AGODA完全搵唔到呢到嘅住宿..
好彩印度仔佢就係喺到住完,咁佢就幫我聯絡番呢間HOSTEL我先有地方住
話說呢到落緊雨..再加上地下嘅水結咗冰,搞到成個溜冰場咁,每行一步都好驚會PK
路上仲有個講普通話嘅女仔帶住一個鬼妹又係搵緊HOSTEL嘅RECEPTION
由於門口指示唔清晰,搞到我誤闖民居 仲要比隻狗係咁吠
(SORRY 呢段時間冇乜點影相)
CHECK IN完揀咗個靚床位後,同房就有個亞洲人面孔,我就打個招呼先
佢係個住喺倫敦嘅越南妹(又係倫敦,唔知點解呢次旅程遇到唔少移民去倫敦嘅人)
傾開計佢好似話佢會留呢到一個星期,我心諗留咁耐做乜..唔悶嫁咩
然後我地就相約今晚一齊去湖邊睇下有冇極光
(我諗去過ABISKO嘅都會對呢個湖唔陌生,我都係睇之前某位巴嘅遊記先知道)
到咗差唔多8點幾嘅時候,佢就帶咗我去另一間叫ABISKO GUESTHOUSE嘅HOSTEL借頭燈,睇黎越南妹都幾熟路
HOSTEL隔離有條路,一路行就可以去到湖邊,唔報團黎講呢個位都係最方便欣賞到極光嘅地方
到咗後都見到有幾個人喺到等緊,之後都愈黎愈多人加入

咁都係照舊用相機曝光睇下有冇料到
見到都有唔少雲遮擋,我地逗留咗一陣就算了,反正打從一落車見到落雨嗰刻都預咗今晚唔會有希望
早啲番去休息下好過,咁就完一日
Book左兩晚兩間房 $4600左右唔太貴
佢係民宿 間房係車黎 日頭去大本營有廚房包早餐
夜晚成間房拖出去湖中間訓
我又冇咁有深度 純粹細個打機有個城鎮又係叫Narvik 有d情意結
就好似日本青森細細個就聽 想去 但相對比較悶
因為果陣喺北歐exchange, 去咗附近國家淺度遊
遠少少都只係落到波蘭捷克, 典型遊客mode, 因為冇錢stay
依加好後悔當時只係遊客咁走馬看花, 出黎做野已經冇咩可能可以去一個長旅行深度遊
btw, 我覺得波蘭人對香港人/亞洲人個態度係最nice
近2年開放左俾香港, 不過聽聞待遇好差
儲緊錢去冰島, 想帶哂全家一齊去, 不過要儲多筆帶佢地去左台灣/日本先, 兩老未坐過飛機驚一黎就飛冰島太地獄
我估佢地應該鍾意日本多d
今年年頭同你去埋同幾個地方都睇唔到極光 勁黑仔
有極光指數高就勁大雲
無雲果日又無野睇
玩到最尾係挪威渣架車過芬蘭先睇到
留名
睇完你啲相啲回憶返晒嚟,睇住啲極光喺正頭頂上面係咁爆,仲有啲好得意嘅聲,係我人生暫時見過最靚又震撼嘅嘢
想問下你係咩月份去?
樓主加油!追到live 喇
點解會對亞洲人特別nice? 因為韓國?
希望之後Narvik嘅相可以吸引到你
仲要起碼要識少少瑞典語所以我都係發下夢算
咁你要儲好多錢喎
咁真係黑仔
睇黎挪威追到去芬蘭都係基本野
係!如果有幸睇到極光大爆發,呢個景真係冇得輸
11月
上次講到一到咗ABISKO就落雨,今日天氣終於好少少

呢個係間房望出去嘅景觀
咁今日就會去NATIONAL PARK行下
由於已經留咗喺到幾日嘅越南妹已經對路況好熟,佢就提議我喺HOSTEL 借一對水鞋黎用
冇記錯好似係一日~100港幣

條路真係成個野外溜冰場咁
我淨係知著住對波鞋喺到行真係可以玩溜冰
雖然對鞋真係有少少醜,但冇辦法都要頂硬上

呢到就係琴晚等極光嘅湖,琴晚黑到乜都睇唔到,今日就黎望一眼啦
之後就開始上路去NATIONAL PARK

跟住兩條女行先
沿路指示都好清晰,所以完全唔驚行錯路

又黎溜冰場

行到呢個位覺得景觀冇乜特別,加上天又開始黑,所以就開始折返了

好厚雲呀

回程途中就經過一間超市,於是就順便補給下,然後就番HOSTEL HEA了
因為沿岸係勁多雲
要追返去內陸小小(芬蘭) d雲先散開
我果晚係吊住d極光巴士尾 知佢去邊邊就沖過去
樓主冇買雪鞋果d?
咁你都幾醒 識得跟人走
雖然自駕遊,但我覺得再冇機會下都可以選擇跟一次團因為人地真係有經驗,加上氣氛都好好
冇呀因為我上北歐前都要去其他國家,都冇可能揹住對鞋咁耐
極光 北歐 正評留名!
睇下巴打嘅相可以回味下
Join左兩晚架啦
太貴搞唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞