[重整北歐遊記]一路向北 極光

424 回覆
89 Like 4 Dislike
仲要係世界上最幸福嘅國度
Why!? 真係唔公平。
好多人自殺

咁靚同舒服都咁多人自殺
可能你睇人好 人睇你好啦
始終冬天日照時間太短,我地去旅行玩就覺得靚呀有極光睇,但人地長住就唔係咁諗
[img]https://na.cx/i/RdSkXnw.jpg[/img]

冇錯好似佢咁...好享受返工
呢一日係我最後一日喺TROMSO活動,我夜晚9點就要飛落去OSLO
本身打算去搭個Fjellheis纜車

但來回要成200蚊港幣,加上天氣又麻麻地,我就放棄了
跟住都係喺附近慢慢行下影下

晚上嘅北極教堂

人地嘅圖書館

HOTSEL細細地但幾舒服
之後就喺附近搭巴士出機場
估唔到成車咁多人企到爆晒但竟然冇一個人係去機場
見到機場喺身邊經過先識得按鐘落車行番轉頭
順利去到機場後,又係等上機好難捱嘅時間

挪威再加上機場嘅物價閒閒地都百幾二百蚊

話說班機係9點05分,但我地等到成8點9都未見架機黎,之後差唔多8點55分先有班機停靠,然後啲人落晒機先到我地上機
機上都唔算多人,經過一個半鐘左右就到達奧斯陸機場

本來我係打算坐早一班機咁就可以9點半到Oslo,然後再坐11點幾班過夜火車到Bergen ,但就係遲咗一日買,再睇時已經冇晒位,變咗依家要成11點先到機場,咁我就懲罰自己要喺機場過一晚夜
搵咗個靚位後,發現隔離都有一班人喺到宿一宵
第二朝7點幾就由機場出番市區,搭8點25分嘅火車去BERGEN
之後就會開始行NORWAY IN A NUTSHELL挪威縮影
咁點解我唔直接由TROMSO飛去BERGEN,而係要咁樣行回頭路呢
就係因為飛OSLO比較平囉

唔係講笑,我覺得之後行嘅挪威縮影都冇呢個景靚...
個人真係太迷呢種冰天雪地嘅FEEL可惜我琴晚喺機場訓完精神都唔係幾好
成程火車都係訓下醒下咁根本就冇心情欣賞,結果途中淨係影咗呢幾張,依家都有少少後悔

又話說當時嘅旅遊台好多討論行程嘅POST,之後竟然喺一個POST到同個巴打咁啱坐緊同一架火車之後就約好火車到站後就喺月台相認之後一齊玩
挪威好似已經相對地無咁凍
真 冰天雪地 真係點影都靚

兩年前去過,好想移民過去
巴打冇睇個博物館?
挪威好似已經相對地無咁凍

但係最低溫嘅日子我係喺挪威到經歷
有時一個人冇乜野做就會覺得空虛覺得凍
所以對我黎講只係好凍同埋好x凍嘅分別
冇得輸
基本上我點冇野做都唔會去博物館
講真.. 果時第一次去見到冰地雪地, 會覺得好唔真實, 因為真係有d 景觀係好震撼, 靚到唔識講, 可能真係大鄉里出城, 之前睇人地D 南極遊記, 真係好靚... 有錢既話都好想去一次
真係好貴
講真.. 果時第一次去見到冰地雪地, 會覺得好唔真實, 因為真係有d 景觀係好震撼, 靚到唔識講, 可能真係大鄉里出城, 之前睇人地D 南極遊記, 真係好靚... 有錢既話都好想去一次

我都係大鄉里出城
冇辦法啦 始終香港冇雪睇
希望黎緊兩年內可以去到南美+南極
再唔去我怕遲啲冰川真係會好受氣候變化影響
見到你極光啲相 我都好懷念自己去冰島果陣呀
幾時先可以去旅行
又多一位我當年有追嘅遊記post post主入黎留言
我記得當初喺北歐仲喺ig問你點影極光
我都想再去冰島呀!但我諗最快都要2021下半年

Btw幾時再有你遊記睇呀
好掛住滿天繁星既夜空
好掛住極光
早幾日喺ig見到好多住北歐嘅攝影師都講緊嗰日kp7大爆發
早排見到YouTube 有d極光直播頻道,真係幾粒鐘都冇野睇 所以去旅行睇到真係算好好彩
你唔係真係睇足幾粒鐘呀
https://youtu.be/LdeavC75n6Y

翻睇,幾有趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞