[重整北歐遊記]一路向北 極光

424 回覆
89 Like 4 Dislike
咗冇辦法啦多雲講咩都假
留名好羨慕,毒絲都好想去,但一個女仔小淆
巴打反而覺得芬蘭唔好玩?
可能我聖誕去,覺得芬蘭個氣氛最好
想去就去啦,有啲野愈大就愈冇勇氣去做,真係要趁後生冇乜負擔嗰時去

加上歐洲都唔算危險,基本你識保護自己,有番少少危機意識就得
只係我冇上芬蘭北部追光,所以冇乜特別野想寫
聖誕去聖誕老人村應該好正?
北歐好安全,我一個英文0分都搞得掂
樓主又爛尾
聖誕我覺得南德氣氛最好
一陣打 唔好意思
有機會都想去體驗下歐洲嘅聖誕節氣氛
希望到時會有個伴啦
屌去左幾日abisko乜9都睇唔到
咁你都幾黑仔個tour guide仲話abisko係北歐最易睇到嘅地方
多雲定咩?有冇跟tour?
車站隔離係有免費接駁巴士接乘客去市中心的

好鍾意呢種初雪嘅感覺

去到市中心後,緊係第一時間去HOSTEL啦,好好彩又係晨早流流就有得CHECK IN
坐完過夜火車後,拿拿臨沖番個靚涼是必需的
之後就開始出去遊下

黎到呢個人煙稀少嘅地方,空氣都清新D,天色靚到個人都開心好多
去過tromso留名
好想住Sweden
有冇入去Abisko
我都好鍾意瑞典呀遇到好多好好嘅人,同埋對我黎講都有特別嘅意義
有呀下一站就會去
話說連早餐都未食,咁就去搵野醫下肚先
呢到沿路都冇乜餐廳,喺旅客中心隔離見到有間叫Thai kitchen,諗都唔洗諗即刻入去先

黎到歐洲食得最多嘅係快餐,都冇乜點食過飯

睇落好頹,但其實幾好食,可能真係太耐冇食飯了

食完就過番隔離旅客中心睇下各個tour嘅資訊

呢個算係最基本了解夜晚睇唔睇到極光嘅方法,日頭雖然天氣好好,但入夜就開始多雲,我諗今晚都係冇乜希望
同個旅客中心職員吹下水,佢都好好人幫我check下今晚雲層如何同埋睇kp 嗰啲數據野,咁佢都話今晚冇乜機會嫁啦,咁我都疊埋心水乖乖地留多晚啦

呢到其實真係冇景點咁濟,所以都只係亂咁行下

做北歐嘅兒童同狗應該都會好幸福快樂

行到一個比較空曠嘅位置,就可以好清楚見到柔和嘅陽光灑落啲雪到

雖然有少少味精,但個人黎講都幾鍾意呢張相
Lm 追過兩次北極光追唔到
呢個教堂應該算係唯一一個地標

沿路影咗陣相後,由於太悶嘅關係就選擇番HOSTEL休息,順便訂多晚住宿聽晚再追光
等到入黑就出去超市買少少野食

喺條街到真係想搵個人影都難
買咗枝橙汁+個三文治後,就結束比較無聊嘅一日

住嘅HOSTEL,大概300蚊港幣一晚
門口啲雪好鬼洗滑
巴打去邊到追呀?
多雲?

而且極光指數都低

等遲幾年有大爆發再去
我留咗三晚睇到兩晚
有啲雲但都睇到
但唔係跳舞嗰隻
日頭有冇係abisko周圍行下
呢一日已經唔記得訓到幾點了
今日決定去民居附近行下

呢條E10公路一路貫穿瑞典同挪威嘅北部,一路係可以直去挪威著名嘅LOFOTEN ISLAND的

之後誤打誤撞黎到一個唔知係幼稚園定小學嘅地方
佢地應該上緊類似PE堂嘅野,咁就出黎活動下

話說呢到係完全冇圍住的,姐係你普通喺路上行係可以直接進入佢地學校範圍
班小朋友見到我心口掛住部相機,就不斷咁叫'CAMERA CAMERA'
咁我就幫佢地影下相咁,佢地都好開心咁擺POSE

之後唔知咩事愈黎愈多人想入鏡 連啲男仔都走埋過黎
愈黎愈多鬼馬POSE

呢兩個小妹妹係最可愛

一個叫Selma一個叫Mary
雖然我唔識瑞典語 佢地唔識英文
但一句簡簡單單嘅單字'CAMERA'已經造就咗我呢次旅程,什至呢個人生嘅一個美好回憶
或者佢地已經唔會再記得我呢個CAMERA MAN,但我諗我點都唔會忘記呢段咁特別嘅回憶
希望佢地可以一切安好,可以快快樂樂咁成長啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞