[重整北歐遊記]一路向北 極光

424 回覆
89 Like 4 Dislike
lm
好似好多人都話要等大爆發
有冇試過去Tromso呀?嗰到都易睇,加上冇咁悶
兩次旅行?
我都係住依間hostel,最唔好係要行好遠先係廁所/沖涼房,佢個廚房真係世界級
我住嗰間房又唔係喎,行十幾步就到
廚房就冇用過,都係坐喺入面食少少野
你嘅世界級係指咩?
設備好勁,專業廚房
可惜我唔識煮野食 冇機會用
不過你咁講我都有少少印象係好多刀具的

同場加映

果到有間士多賣
話說影影下相唔經唔覺天色已經黑咗好多
望一望時間,原來先下午3點幾
雖然呢到睇落居住環境好舒服,又可以隨時去睇北極光,但我諗我住喺到嘅話應該會抑鬱
畢竟日照時間短,個人好易感到孤獨寂寞

入夜後,都冇乜心情再繼續一個人亂咁行了
之後就開始去間旅行社到報今晚嘅極光團,今晚天氣好好多,而我聽日就要再去下一站
所以都要去照報,睇唔睇到就由個天決定
間野係喺旅客中心隔離,所以都好當眼
佢地就話要4人先成團,7點集合,咁我就報咗先啦唯有,留咗名後就番HOSTEL HEA
入到房後見到多咗個ROOMATE,咁就打聲招呼傾下計
佢係一個移居LONDON嘅印度後生仔,都係獨遊,佢就喺ABISKO黎,同我行相反方向
由於我下一站都係ABISKO,咁我就好奇問佢有冇睇到極光呀
咁佢就SHOW咗啲相比我睇,佢都好興奮咁話可以同到極光合照,可惜相機唔勁影到有少少矇
咁我報個團要4人成行,我就當然摟佢一齊去啦,佢都好爽快咁答應
我就帶佢去間旅行社到報,然後剛剛好之前有兩個人報,如是者就夠人成團
]

同場加映

果到有間士多賣

我都記得係好大間,睇完你張圖先發現真係好專業好多設備

BTW係咪呢間士多?
我影過呢張相 但都唔記得係咩黎
冇印像,記得有維他檸檬茶買
係果時覺得周圍冇咩影,番到黎就覺得影左好少相

快d出文
屌,我都住過
係咪係個bar枱check in嗰間
我地HEA到差唔多7點,就去番集合地點準備出發
同團仲有兩個馬來西亞女人,然後個GUIDE就開車遠離市區
大概15分鐘左右車程就由市區去到愈黎愈黑嘅地方
沿路見到愈黎愈多星星,個心就愈興奮
跟住佢就帶我地去到一個結冰嘅湖隔離

佢就開始教我地用相機黎測下有冇極光,因為有時極光太弱嘅話人眼係睇唔到的
見到對面有少少光害,毫無經驗嘅我見到天上有少少光都唔知係光害定係極光
咁既然專業嘅GUIDE話唔係,佢就帶我地去番室內據點等下,咁唔洗喺到白等捱凍
然後喺出面又繼續試下唔同SETTING影下相

可以見到個天係好清好多星,基本上都100%睇到,我地只需要靜候等佢出現
咁我又冇留意到有呢D野賣
我諗應該好多人都會住呢間
個餐廳感覺幾高級
期間我地就喺室內生火煮食,體驗一下薩米人平時食同飲嘅野
我印象中係莓湯同埋馴鹿肉,可惜冇影低

之後仲試埋用刀仔取火
唔經唔覺時間已經黎到9點半,我地去番原本第一站-湖嘅旁邊等待第一道光嘅出現

可以見到天上開始有道好淡嘅光,肉眼睇都比較難睇,真係要靠相機長時間曝光先見到
之後每隔幾分鐘就愈黎愈活躍 愈黎愈顯眼

於是人生中第一道北極光就咁樣出現喺眼前
雖然唔係好活躍 亦都睇唔到佢舞動,但對於第一次追就成功追到黎講都算係咁
大家都興奮到不停咁影,又試下唔同SETTING 同極光影合照
其中一個女仔都有影TIME-LAPSE,可惜我真係新手乜都唔識,希望第時有機會再去追光前可以學識啦
快樂不知時日過,時間好快就到咗10點20分,唔經唔覺原來咁就影咗40分鐘相
而TOUR就到此為至,我地夠鐘要離開了,咁個GUIDE就車番我地番市區
樓主幾月去?
11月
一影真係快樂不知時日過
好得意
冰島
留咗冰島一段時間,頭尾追咗兩次
有冇打算再追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞