HomePod / HomePod mini 集中討論 (2) 大家都好攰,但唔好放棄

1001 回覆
17 Like 6 Dislike
有意想setup下少少homekit 有冇啲簡介裝等我睇睇點入手好啲
簡介網
最方便嘅就係用晒 native HomeKit device
sa係咪要去門市訂
用緊大HomePod 平時係架間都係開3-4成volume
睇完實物原來HomePod都唔大 但啲聲好太多
唔尻等直接入手HomePod
寧願比多三倍價錢upgrade
都唔願意比一兩百班炒家賺
用緊大HomePod 平時係架間房都係開3-4成volume
咩係native homekit device
想問邊到可以買到homepod mini灰色現貨想買嚟送聖誕禮物
即係唔使經閘道器個D?
姐係自己可以獨立連落wifi?
有devices 係咁,但用wifi 會比較嘥電
如果唔連wifi可以連去邊先
好似ikea 咁, 經閘道器做中轉。
即係有 Works with Apple HomeKit 呢個 label 既 device,直接入 code 就可以接駁入 HomeKit

非原生 support HomeKit 既 device 就需要用 Homebridge 或 Home Assistant 先可以接駁入 HomeKit
有HomePod mini, 但見support 唔太多,有埋nest mini 用home assistant 係咪玩得多好多?
我而家粒Nest Mini除左叫佢熄我部電腦外 冇哂用途
但大homepod 冇U1, 都係等佢updatw 先算
所有 device 放晒喺 Home Assistant 裡面就可以同時同 HomeKit & Google Nest 溝通, 到時 frontend control 揀邊個都得

要注意 Home Assistant 未可以 officially support HomeKit BLE device (例如 Eve)
Thanks
我都想知,之前一直用shortcut嘅speak text and trigger by time用ipad做呢個功能
想問下訂個時係揀左上網俾錢定到場俾現金?
我28號揀左灰色現金俾到今日都無聲氣
現場俾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞