HomePod / HomePod mini 集中討論 (2) 大家都好攰,但唔好放棄

1001 回覆
17 Like 6 Dislike
訂咗白唔知幾時有
走去士多試聽咗 homepod 同 mini 一輪
其實分別都幾明顯
有啲想抬隻大 pod 返屋企 但幾年機仲賣緊 $2400 又好似無乜大作用
姐係唔用apple music 就用唔到一對
仲諗住買多粒睇片做stereo

原來除左有delay 仲要無得連兩隻睇Netflix

好趕客
apple tv 咪有netflix
只不過如果你個電視有其他例如switch, ps4
個homepod 擺喺電視隔離但係又唔可以出聲
我目標係房部iMac度用
唔會用到Apple TV
想買homepod mini 度度都無貨
Mac都唔比用真係奇怪
呢個產品都奇奇怪怪,appletv 就做到冇delay 仲可以default output ,一諗到睇電視就唔到個HomePod 出聲就好無謂
Delay 我都忍,但Mac唔比用stereo
唔知點解apple tv audio settings冇得揀mini?
之前用大homepod可以揀的
琴晚studio a 訂左
唔知幾時有
係咪一定要有兩隻homepod 先出到dolby atmos?
iphone ipad apple tv都無問題

係得mac機唔得,都唔知點解
我依家都係
只限 Music, TV, Podcast 可以
我都係,等通知
我都訂左
Mac 既 Music 就得,iOS 唔可以
尋日買咗一隻mini配iMac用,分享少少第一次用HomePod 既新手感覺。

1. 用safari chrome播片,pause片既話聲會有幾秒delay先停,唔知係咪因為佢preset停播會有fade out
2. 用Nvidia GeForce 試打機,聲比起畫至少慢4秒完全唔適合打機用
3. 用Siri搖控播歌,操控HomeKit好方便空返對手出嚟做其他野
4. 屋企三百呎左右大,入到廚房用正常聲量homepod都收到Siri,入到廁所閂埋門就唔得,但係閂淨一隻手大細既罅可以正常收到Siri
5. Hey Siri講得太快既話會activate唔到

新手分享有咩講錯希望大家多多包容
HomePod Mini 係冇,只可以用 AirPlay
一隻都可以,當然兩隻效果好好多
想問如果mac用VLC或者其他 player播自己片有冇delay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞