HomePod / HomePod mini 集中討論 (2) 大家都好攰,但唔好放棄

1001 回覆
17 Like 6 Dislike
可以
唔該晒
大把人 pro 過我啦, 睇下啲外國 HomeKit subreddit 可以學到好多野
點為之多Apple野
利申有iPhone iPad MacBook AirPods pro
因為部Mac個speaker壞咗,想問用HomePod mini做speaker得唔得?用AirPlay?
會唔會有聲畫唔同步情況?
thx
播片ok
但要interaction嘅特別係gaming 會有啲delay, 始終係藍牙
問題係冇 native HomeKit support 就要用 Homebridge 啦

行 Homebridge 最好用部 Linux 或 Mac, RPi 只不過細部同慳電, 依家有 Homebridge Config UI X 會易 set 好多, 不過我都仲係用 command 加改 config file

我就用緊部舊 Macbook 行 Homebridge
唔會用黎gaming
最多都係用黎播片睇戲/聽歌
冇用homekit 係咪廢一半武功
HomeKit Secure Video 真係要等多陣先多選擇
https://www.apple.com/hk/en/ios/home/accessories/#section-camera
Linksys Velop AX 未 support HomeKit
咁應該冇問題
人地Apple TV + HomePod setup 都好似你咁
iOS, tvOS 會就返個Latency 遲少少 (in milliseconds) 先開播段片

如果macOS 會聲畫唔同步,咁都最多係software issue 好快會解決
如果有兩隻homepod mini的話
普通用chrome 睇youtube /netflix
只可用用一隻輸出
定有其他方法同時用哂兩隻
至於HomeKit
佢係幫你開咗呢一道大門等你換家居用品時多個選擇

最終買齊你可以好似樓上巴打咁set up 到自己屋企好似Tony Stark 屋企咁

唔買HomeKit 嘢都得,衹係個capability 放咗係度啫
thx
等遲下walk in做聖誕禮物
HomePod 係用 WiFi 連接 Apple device 同 AirPlay 唔係藍牙, 佢既藍牙係用嚟做 pairing 同連接 HomeKit BLE device
應該係 Apple Store WiFi 問題
70 年代連Personal computer 都未普及
你講smart “home”?
同九十年代初講802.11 一樣咁荒謬

工廠同大廈或者有唔同形式嘅automated electricity control
要用哂兩隻只可以 iPhone / iPad / Apple TV, Mac 裡面只可以用 Music, TV 同 Podcast app 出到兩隻, 所以我唔會用佢做 Mac speaker
Thanks for correction

點解HomePod 仲有啲audio delay
有冇標準睇睇

即係個紅外線萬能遙控器?
要睇 app
美國有人好早已經玩 smart home, 當然比依家複雜好多
當然唔係咁簡單, 以前有好多套控制電路標準
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞