HomePod / HomePod mini 集中討論 (2) 大家都好攰,但唔好放棄

1001 回覆
17 Like 6 Dislike
尋日朝早10點幾慢慢諗買唔買,諗咗半粒鐘都仲有即日現貨apple store拎
點解用Homebridge呢個過氣垃圾?
Home Assistant個UI community support好九條街
HA派+1,但再樓上用電腦做Hub一個月要幾多電費
我用NAS做Hub
本身都玩HomeBridge先
但轉左玩Home Assistant後發現HomeBridge真係太廢
好似一個被半放棄既project咁
過千萬樓就唔會係用舊MacBook做Hub啦
我現時只用 HomeKit 所以 Homebridge 都仲好夠用

我都認同 Home Assistant 既 community support 係好好多,Homebridge support 真係散開一個個 plug-in. 第時再有大把時間我會考慮將現有一啲 Homebridge device 同一啲HomeKit automation 移去 Home Assistant,只留返一啲 geofencing 既 automation 留返喺現有 HomeKit + Homebridge 組合到
其實都未至於半放棄既,都不斷有新 device / plugin 加入同更新,不過真係好睇個別 plugin
我有 spare device 唔好晒啫
有無人知邊度仲有mini現貨,最好白色
同問 暫時淨係嗌siri播到rthk1/2同埋新城, 但點都試唔到881/903
有無人同我一樣都係咁樣
點連都連唔到落部iphone度
淨係出set up failed 301003
應該點做

想問下apple tv 4k 連唔連到 homepod mini
AirPlay 可以
商台不嬲要用佢個app開
set shortcut就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞