[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
仲防腐蝕咁黑仔濕左都唔會太驚
用咗2年
冇咩事
點可能防導電,真係有防導電嘅水冷液,就永遠唔駛驚漏水帶走成部機啦
強國啲所謂防導電水冷液只係相對無咁導電,要完全唔導電,只有純水可以做到
蒸餾水 世一
如果浸泡式冷卻系統可以計,咁大把非水類嘅液體都用得,十幾年前就已經有油冷啦
如果講一般自組水,氟化液對橡膠係高腐蝕性,點用?
唔駛compromise又唔導電嘅水冷液如果存在,廠家一早首先就用晒落AIO度啦,駛等我哋喺度做低層次討論?
Ek 1號有發佈會
想等埋有冇新嘢先決定買 Ryujin II 360 定自組水
ig 睇有新aio
望落勁似抄Nzxt 有moon 隻水冷頭
https://www.ekwb.com/liquid-cooling-online-event-ek-expo-computex-2021/

i just fucking bought the velocity cpu waterblock
好似無出cpu waterblock
咩coolant
蒸餾水?
唔清楚,買返黎一set 裝左落display card 就用
好污糟下
睇落似生野多過似甩nickel
aio 姐係內循環啦
溫度滿意既咪當睇唔到,除非自組aio gpu 選擇太少

其實你屋企個熱水爐仲污糟
不過你睇唔到
發覺黃金啲ek件唔係貴好多,
同一塊水道板229.9 usd, 邪刀賣1799,計叔港紙貴幾十蚊🤔
好似係行貨,代理係lian-li果間
重點係有得用燒肺券
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞