[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
有得選擇 我都用DHL 下次仲要格下價先得我今水 highflow原來同EK 相差40$ ONLY
整返直啦 條bar係FOR 裝風扇only
ek官網
係要格價
個邊係某d野買平d 有d一樣價

新90度 正過舊90勁多
Cryo係Intel專利,要等AMD「參考下」先有機會見到
同埋好似要top tier嗰堆Z490板先用到個controller eg. Asus M12、Giga Aorus M/U etc
ek
製冷片?
再用水冷散熱?
yup,技術上都唔係咩新嘢,但Cryo controller先令CPU熱電冷卻實用化
長知識了
呢塊鐵功耗已經要200W
所以個水冷功耗又要200W以上先排得走CPU+塊鐵嘅廢熱
又係時候換火牛啦
1600w牛牛
以後Cryo AIO=預裝自組水https://www.coolermaster.com/catalog/coolers/cpu-liquid-coolers/masterliquid-ml360-sub-zero/
https://landing.coolermaster.com/pages/ml360-sub-zero-cryo-clocking/

TOTAL POWER CONSUMPTION: 200 W
Recommended wattage of 750W or more. 就咁舊水冷已經等於3090
https://www.youtube.com/watch?v=e295NaVldZs

好似好正咁 aio就有咁嘅效能
不過個樣係柒啲咁囉
cm aio
cm
TOTAL POWER CONSUMPTION 200w
超級唔efficient嘅產品
用黎J idle溫度
間房仲要硬食多200w嘅廢熱
真係變暖爐
有無人玩過alphacool隻1080 radiator睇落好似幾勁 又平
埋單成1600蚊買唔落手 1000蚊既野要俾600蚊運費

想問下係ek買左冷頭冷排 冷排我知要洗 咁冷頭洗唔洗洗 要嘅話可以點洗
同埋係咪搵就咁攞蒸餾水過佢幾次水 過走晒d銅碎就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞