[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
水冷基本概念
AIO/自己砌個原理差唔多

一個好簡單嘅diagram (由EK公司提供)
就當水流方向順時針

pump(水泵),好似心臟咁泵水,水喉就好似血管咁
接駁任何水冷組件,水喉同組件之間一定有個fitting

water block(冷頭), 包括CPU,monoblock,GPU block,其實係heat exchanger一部份,經過散熱膏將發熱組件嘅廢熱帶到銅底,再經block裡面嘅幾十塊銅fin將廢熱極速傳到比較接近室溫嘅coolant

radiator(水冷排), 第二個heat exchanger,(假設全銅)經過發熱組件嘅水流過radiator裡面嘅銅管,而銅管直接接駁大量(起碼數以百計)銅fin(所以散熱表面面積好大),熱能會極速傳遞到所有銅fin,風扇吹過銅fin快速帶走大量廢熱

reservoir(水箱),加水必用,AIO多數冇
你可以選購水泵同水箱連埋嘅pump combo,慳少少位唔影響效能
選件 - 喉管篇

新手砌水冷,軟喉最適合
容易安裝,不過整出嚟個效果會受到物理限制

硬喉花嘅工夫同時間多好多倍
同埋你需要買多餘嘅硬喉,因為屈喉切喉都好容易出錯
硬喉容錯率非常低,差嗰少少就好容易漏水

不過硬喉整完出嚟個效果係可以靚過軟喉好多
又可以自己設計特別嘅喉管形狀,花式水冷
非常適合show off
仲有一個實際嘅好處,就係一定唔會俾其他組件嘅尖銳金屬拮穿

無論你軟喉定硬喉,都要買適合size嘅fitting先可以正確連接兩個水冷組件
選件 - AIO水冷

AIO產品市面上非常多,比起自己砌水冷亦都方便安裝
係比自砌軟喉仲更加適合新手去玩
同自砌唔同嘅係AIO個水泵多數位於waterblock入邊
而AIO係冇特別一個水箱突出嚟,唔預你自己加水入去,亦都密封防止有水漏出/蒸發 (即係zero maintenance)

好多AIO水冷個泵都出自Asetek,其實個泵唔差嘅
不過如果你諗住套水冷想用10年8年唔想換過一套,唔得
因為唔少廠商都慳成本,用Asetek水泵銅waterblock配鋁製radiator
無論佢喺啲水加幾多anti-corrosive都好,galvanic corrosion都難以避免

所以都會建議如果可以就買full copper AIO,而且同一面積radiator嚟講個價錢唔係貴好多
購買
AIO水冷 - 香港基本上都有
DIY水冷 - 正都有EK同CORSAIR

EK買得多上官網買有可能平過正都
新post留名
Lm
LM
上個post有巴打答咗我o11d mini,但係應該太闊會頂住張櫈,會唔會有第二個選擇
lm
求aio推介
宜家我隻塔散玩5800X好似淨係夠推base clock
有冇咩牌子推介或者要避?
不過都唔會係近期換
可能出年或者後年換
想學定嘢先
NZXY / ARCTIC / EKWB
NZXT
個software 係垃圾
ARCTIC / EKWB
ek出左個高級版aio有6把fan
仲有送集線器
我機箱最多得360
1 x EKWB EK-AIO Elite 360 D-RGB CPU Liquid Cooler
價錢:$2,150

總計: $2,150
https://www.faroll.com/customize#Mzc0Ng
有冇平啲
1 x NZXT Kraken X73 360mm CPU Liquid Cooler
價錢:$1,449

1 x EKWB EK-AIO 360 D-RGB CPU Liquid Cooler
價錢:$1,580

1 x Arctic Liquid Freezer II 360 CPU Cooler
價錢:$949

總計: $3,978
https://www.faroll.com/customize#MjgwMSwzMzg0LDM1MDI
arctic 好似有隻白色360
more
見上網都係推antec隻p120
請問Fitting 上手管的位置應該用什麼工具擰實?
我試過用手擰實都好似會漏氣
其實用手就得
如果都漏氣
可能係角度太大 / 水管唔夠長插過裡面個O ring
最近砌左部冇水箱water loop發覺啲水冇得好快
2個月gpu block同水管已經見到空左好多
算唔算正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞