[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
1516求指點

想試aio水冷

Inwin SR240 pro 定 LiquidFreezer II 240
LiquidFreezer II 240
新手想試下分體水
睇中bykski antec striker水路板
但係我睇佢得一個240冷排
會唔會頂唔順3900x同6800xt
本身cpu用z53
重有一點考慮係下年cpu就換代
換左先再上分體水會唔會更好
感謝各位
15mm薄扇吹唔吹得透30mm厚既冷排?
或者咁問15mm vs 25mm溫度差幾多?
想問如果2 個冷牌, 一個機前, 一個機頂, 機前係抽入去, 機頂係抽出去, 咁機前既冷咪唔係會將熱風抽左入去部主機咩? 我見好多水冷都係將冷排放係機前
轉速好猛水流夠快,要睇你個排厚度同咩風扇打排,儲水量我諗比XD5差1/3
抽入=將冷排熱風抽入主機
抽出=將主機熱風抽入冷排
結論: 主機同冷排要分開放
when have 3090 HOF waterblock
想問下aio有無人有bubble noise問題
上網睇好似要拆出黎
如果前360上240 EK SE夠唔夠壓3090(450w)加5950x?, 上EK個網計咁樣壓到700w係堅定流?
忍下手

我3900x+3080 兩個360排
睇兩把扇static pressure同airflow
巴打大嘅幾度水左右,我諗住240+360 壓5800x 同3080
我之前係一個360 se 加240 xe
壓落3090加5800x
都係60度同80度
不過如果你加埋3090背板就肯定唔夠
咁睇緊要換箱先上水好d, 諗住換水起馬壓到張3090去5字頭
我冇裝到水溫計 只係答到你
平時用
Cpu 4.2Ghz 1.248v-1.25v 46-51c
Display 38-43c

3把12x25 側入auto
3把12 ippc3000 頂出 限1500rpm內
正常冷排轉下位就可以解決
岩岩鬆左冷排d螺絲 準備轉位
又靜返 暫時好似無事了
電腦白痴唔好搞咁多野囉 上返螺絲打機算
唔該巴打咁我諗我3080 都應該夠用
水流水溫計咩牌子最好? EK又冇出
bitspower 話會出hof 嘅waterblock
買咗 tf1同tf2 但未裝
我買咗alphacool 等運到
想問下你地砌硬管會唔會特登整埋個出水放便放水架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞