[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
多數design水道落gpu fin正中間個條係in
唔知你明唔明
應該明

聽日放假再整下先
以後砌機真係要換箱,買個bequiet! pure loop 120上後面風扇位都可以比Carbide 100R條固定箱框嘅螺絲頂死,要加把風扇墊住機箱同冷排先得
兩把Noctua NF-P12做push pull會唔會好啲?
我新買咗個Arctic Liquid Freezer II 240
第一次用水冷
但唔知點解裝完 得一邊風扇郁
我又冇set bios啲咩咁
Motherboard: ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (wifi)
有冇師兄解答到

Check下有冇甩左
拆過出黎睇 兩個風扇都冇甩線
交換2個插試下
交換兩個插 同埋 兩個直接插底板都唔得 我原本唔郁個風扇都係唔郁係咪壞咗 我係中央田買 已經換貨過一次 上次個隻連水泵都唔郁 個店員換貨個陣有test過先俾我 個時睇佢test又冇事
同埋原本就轉緊個個風扇都係郁得頗慢
尋日整左十鳩幾個鐘終於搞掂,第一次上水跟住成隻手濕晒 原來風扇果度有個位漏水,連埋d風一齊吹

因為衰貪心買左厚排,個水箱又老連咁大,搞到好多野要再預過

連個泵都要搵位裝,最後係鑽開個箱上螺絲

最後搞掂,遲d會轉白燈扇

但唔知點解好鬼多泡,已經run左24小時,唔知幾時先消失
遲吓會轉埋AiO做X73

呢個個fd比,用住先
慢係本身pwm控速姐
我諗呢款係用同一個pwm signal控晒風扇同pump
入bios set全速試下

另外唔郁應該隻扇問題 落鋪頭再check下
好啦 又要拎去換點都好 唔該你先
我砌左成個月 打打下機有時都會有泡出
攞起個機箱shake下佢 同睇下啲泡積係咩位
大力士咩 拎起黎chok
拎起都成問題 仲要chok
太長廢事quote

d泡喺我加水時由吱吱樽吱落缸度撞起嘅,然後就沒有然後
如果係個水箱咁要人手'筆'走佢定係?
水箱就由佢啦
冇人叫你真係好似shake shake薯咁chok
開住個pump 輕輕力左右10幾20度角左右"登"下佢已經好好多,
原來可以唔理?
因為見到d泡走晒落d管同冷頭度
多撚到

落左洗潔精咁款
有無巴打知AIO插cpu opt得唔得?

自組水個泵而家插左cha fan2,唔知點解變左無得較速度,佢而家full speed

嘈到仆街,想轉返佢插cpu fan

呢個h440機箱有個弱點,佢d風扇插case既話無得控速,係咪都full speed
嘈到弱智
有無巴打推介下d風扇hub或者有無d野係將底板個cha fan 1/2/3 1開3
然後大4pin拎電,1個cha1/2/3控速咁控晒3把風扇?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞