[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
咁EVGA有冇伏?見gamersnexus有review
香港有得買咩?
砌左幾個月 打機個陣間唔時都有幾粒泡飛黎飛去 其實影唔影響?
已經懶得搞
成套用bykski 會唔會好不智

得佢答我會出3090hof waterblock
會中伏
有空氣卡係入面未排走
可以得閒改下pump速
或者打側郁下部機
d空氣有緣嘅自然會去左水箱頂
冇乜影響
如果淨係CPU BLOCK用都還可以...其他野不了
cpu ?
小心gpu block會有公差, 有D case係b牌gpu block 接觸不良....
大陸仔B字頭兩間牌子都有好多問題
佢 D 3090 GPU BLOCK亂鳩咁黎
買撚左番去可以係唔啱果張卡用
by好垃圾
銅柱都少左粒
B字頭只可以揀台仔BITSPOWER
好然後悔

但都好彩叫用到
但支那啲質素就係垃圾
下次等埋ek出咩block 先買卡
EK有得pre-order 3080/90 背板水冷
more
想問D 套裝DIY水冷, 包CPU同GPU 既價錢點解差咁大
最平大約1千蚊到有5-6千蚊都有

主要係咪都係差喺CPU 同顯示卡水冷頭?
而個差距主要係影響散熱?
千零蚊成套果D會唔會好差
3080上水想請問:

1. 棉花棒落咩水劑 去清潔d 電容

2. 散熱貼同散熱膏用暴力熊係咪最好
牌子/用料/型號/外觀
留意銅鋁唔可以溝黎用
銅/鋁散熱唔會差太遠 但有差距
主要睇冷排數量/大小 同埋block design
好難簡單答到你差幾遠
不外乎都係消毒酒精? 仲可以有乜野水劑
同埋點解要清潔電容

thermal pad用跟block嘅就夠
thermal paste kryonaut/ic diamond都係最好個幾隻
但其實隨便nt-h1/xm4都係差唔多
得一兩度差距
唔應該考慮咁多
thx 巴打,未必係水劑來, 純粹youtube 見人換block 清哂d 散熱貼再用 棉棒加某d 野去清潔姐。謝謝
用3m電子清潔劑
等佢出埋個xiii hero monoblock又可以玩多轉

第一次上水想問下,如果用硬管淨係用90度轉唔玩bending係咪好不智
技姦3080 Vision 唔用中國兩個牌係咪得返alphacool 㨂,要等成個月Ek 又未見佢話出
用彎頭都搞得掂梗係好架
係貴好多姐
你部機上完水未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞