[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
我有買多舊valve 但係諗唔到放係邊都幾顯眼有舊嘢突出嚟咁
唔用出水咪用飲管吸出來
distro plate 貴普通水箱係咪只係外觀上型好多,仲有咩分別
會唔會中毒
我隊咗落 distro plate

有野玩了
背板係留定窿俾你裝風扇?
螺絲應該唔夠長
想問下正常幾耐換一次水
見到有d白色野係面
唔換有無問題?
想問下搵人改水冷有冇推介
係咪台灣做
差少少唔夠 fittings
但都唔夠黑色,又要買過

3個月到
仆街 諗起要逗起成部機搖下搖去放返d水出黎就覺得攰
第一次入水之前洗多幾次同唔好落顏色水,三個月一次會唔會換得太勿
我買過瀘水器同水流計都係台灣

試水
手感幾好
私家車水箱水都係幾年先換一次
我想問如果係自組水冷, 係咪唔唔同牌同牌子內裡既型號都唔太關係
例如我想自組水冷2080TI, 咁係咪買最平既2080TI都一樣,
我認知係塊PCB只要降溫夠勁, 全部PCB應該都係超到差唔多既頻
我有冇錯
買返個leak tester
cpu block 轉返方向
會唔會考慮用硬管
間間廠嘅graphic card pcb design都唔同 除非係用公版pcb
買water block要睇返邊間廠邊張卡啱用
pcb design最主要都係power delivery 即係vrm之類 同vbios會影響超頻表現
power limit係近代卡最大影響因素之一
唔同廠唔同款嘅卡有唔同嘅power limit 當然你都可以自己flash vbios

你上得水 降溫嘅野就緊係交俾water block負責 pcb design唔會太影響溫度
除非power delivery整得衰 或者d smd太密集 不過都比較少見

tldr 買waterblock要搵返啱用嘅款
power limit 同 silicon lottery最影響超頻表現
影響溫度嘅主要係waterblock, radiator size (cooling capacity) 同埋室溫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞