[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
年頭無買到3080,而家唔捨得買了
早知唔反油
我之前塊barrow公差大撚到hihi 後尾 alphacool出咗 即鳩衝去買
屈一隻角好易
我覺得上90度管易過上直管
以前我都係用全直管 + 勁多90度/延長轉頭

轉左管, 每條管屈一隻90度角之後, 水阻低左好多, DDC而家行3600rpm 水流計已經快過舊時全開4500rpm, 成個ddc pump無左D高轉嘈音
嘈音對我好緊要上水就係想靜,唔係而家個ek elite 都夠用
我睇Ek 官網佢做嗰個test又話水阻會低咗但係溫度唔會有影響
巴打個啲temp 有冇咩分別
我諗住買住啲管試下點bend 先
真係搞唔掂就用90度管算鳩數
軟管真係無咁好睇
temp 主要睇你水道入面有幾多個冷排
流速只要唔係低到AIO咁離晒譜, 都唔會有影響

一條硬管屈2組90度都唔算太難, 但係可以減好多水阻
我諗住放前面一個360後面一個120都應該夠用嘅
都係諗住幫粒5800 同3080 上啫

應該都ok 嘅,係唔知第一次上水應該點度點預長度
預多幾粒2cm/3cm extender, 同埋90度轉角頭(連埋硬管插座)哥種
買定塊barrow板

以前新手時期買過 但最後用過一次 之後直接轉管算 依家玩返亞克力管都冇用
唔該哂巴打
不過都要等埋alphacool 寄埋張waterblock 先有得整
我諗住用Thermaltake 個套連埋個cut 管個舊嘢咋
夠殺ga la 好快用都唔洗用
未有巴打你咁勇猛
不過一個360+120 夠唔夠5800x 加3080 用架
定係一個360 +240 先夠用
我買咗一set 我用粗管屈個90度屈極都唔靚 最後用機箱條邊對位
相對由980ti開始 到今日 3080 除左vram熱外 個核心相對地冇以前咁熱

當然 夠位點解唔用 360加240用120 硬係會覺得可以再散好啲 直上用240啦
我自己 240+240+480 full load 挖礦41度
Vram 68度
Cpu 長期56度full load
因為而家用緊個case 係Lian Li Lancool2 mech 個頂唔太夠高,應該放到個280薄排嘅
但係上多個280個泵是咪都夠力水

舊電腦相 放心啦 除非你玩灣管造型令到水阻好大 正常情況下 實夠力 果時玩雙泵 雙水路都玩過
難怪可以徒手嚟
我都係拎最近個位就算啦

我試試佢先,唔得先學下巴打呢招
90度有幾難灣😅
想問下如果3090 xtreme想改水有無岩既block, 上ek好似唔見有。
得alphacool有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞