[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
你水道係點
如果我冇睇錯 你水道應該有問題
同埋點解好似得半滿咁嘅
滿少少會好d pump速可以慢少少
水冷液係自己溝定點
用蒸餾水加番滿點
果陣係得半水箱左右

個泵速就係令我頭痛嘅地方

以前個泵插CPU fan果陣可以喺底板控速(D5 無手動掣版),但而家CPU fan插左AiO,個泵就插左喺cha fan3,但係只能full speed無得改慢

唔知可唔可以插CPU OPT?
自己溝,睇足說明書250ml+750ml蒸餾水

吱落去果下撞起d泡就變左咁
落腦場搵下有橆呢條線先,如果唔係森林買又等N日
去a shop買
問緊佢有無
唔知呢個hub啱唔啱用

我3把風扇唔插機箱唔插底板只插hub控速
大4pin 供電冇問題,
係唔靚仔者
個hub收埋佢喺側板應該無咩大礙

風扇問題就解決咗,到個泵 插唔插得落opt位置
diu 原來貼少左句

NZXT GRID+V3
你唔介意裝多個NZXT software control 就OK

我用cosair commander pro
CORSAIR iCUE一個控哂 泵,燈,風扇,temp sensor 同keyboard marco

唯獨隻logitech G903+ 無線充電要裝logitech software
遲下轉x63/73,遲早都要裝個cam software is ok

其實佢控到速嘅話我個自組水泵插呢個hub又得唔得呢

佢一個頭一開三for我三把,另一邊唔用一開三直隊個泵落去
插返pump位啦
會唔夠電比
nzxt啲software 好垃圾
有無人用過aquaero, aquasuite等?好唔好用?
塊板太舊無pump位
H97pro gamer黎

btw我個泵有大4pin拎電
有無邊度收得夜d,收工太晏買唔到條線同hub
巴打你係用corsair hub?搵下資料先

a shop話nzxt無貨,搵定隻後備
update下先,將個泵插返落cpu_opt度又控得返速度,但要入bios先較到速度

平時牙石果個AI Suite係set唔到opt速度

靜到另一個境界 而家等買埋條一開三線將full speed果3把風扇降返速就大功告成 順便入返d水,啱啱睇d泡少左8成
加左d水,泡又出返黎,不過之前多泡到咁,run幾日就無了

而家個泵插opt靜返晒,風扇又插埋pwm,成個世界清靜晒

好撚正
利申用緊d5 next 同high flow next
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞