[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
想問下 如果o11 側面上水道板
上下2個360冷排會唔會搞到裡面好熱

新手唔識嘢真心問
一模多用 成隻mono block 咁 都好唔洗好似ek 咁逐款等佢出
但啲散熱
隔住背板再上block
雖然淨係for vram 應該點都夠用
highflow 買料請問 轉運去美國係咪最化算?
未用過 但就咁search
荷蘭鋪頭點解會轉運去美國
集運冇荷蘭倉嗎,直運hk 貴到hihi
有冇人知RTX 2080 用到CORSAIR XG7 20SERIES FE REV B既GPU係咪其他公版水冷頭都用到

我買左張DELL 2080, 但除左CORSAIR XG7 , 搵唔到其他水冷頭既牌子既型號有提供呢隻GPU 既資料

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/dell-rtx-2080-oem.b8077
呢張卡

我去搵HEATKILLER, EK 既compatibility list, 直頭見唔到有寫呢張卡
點解會係dell
點解又會忽然間想玩水冷
兩個極端咁

Corsair個xg7 support reference pcb
而Corsair 個網話xg7 support你張dell 2080
即係話 你張dell 2080正路應該係reference pcb
正路黎講 所有support reference 2080嘅水冷頭都冇問題
我都係咁諗 但見到xg7 non rev b版唔support有啲淆

不嬲想玩嫁

平卡 同埋水冷嘅話本身嘅風扇點都冇關係啦

第一次上水,我有無執漏嘢,大佬們可以幫忙睇下啲fitting夠唔夠 要加多啲嗎
癡撚線公司 好撚柒貴㩒唔落手
2隻pump
分開買,運費貴到哭
啲pump都咁撚貴 想縮沙玩返單reservoir算
單pump夠了
無論bitspower定ek嘅前置水路板都裝唔到bottom 360 rad
想玩triple rad就要買ebay哩隻
好彩佢都有單pump版
仲有水冷液係伏嚟
普通o11d就玩返側面水路板算
教練 我想玩3x360呀
想餵飽張3090HOF+5900x
5900x上左水都分別不大,冷排未又係出凍風
普通o11d 玩3排,逼到哭
其實我都諗緊係唔係應該換箱 但有咩箱係o11嘅無爭議upgrade?o11d 上o11d xl又好撚on9
到底當初我做咩唔買xl
我都用緊普通o11d
1 x Thermaltake View 51 Tempered Glass ARGB Edition E-ATX - Black
價錢:$1,199

總計: $1,199
https://www.faroll.com/customize#MzU0NQ
依隻可以睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞