[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
1.Check AIO 電同pwm 分開定一齊
2.分開既pwm 插返是旦一個都OK
一齊既話
你check返MB 係唔係有AIO PUMP 3/4pin插
PUMP 用電多過FAN
AIO插普通FAN3/4pin有機會overload出事
原來我打錯

我想問嘅係AiO插CPU fan,自組水個泵插CPU fan123其中一個得唔得先啱

我個AiO得個3pin定4pin我插,無額外電源線
正常風扇3/4pin max 1A
AIO water pump 會support 多d A,睇MB spec
你個AIO pump 插普通fan 3/4pin 行多過1A就會overload ,應該會燒底板

常見pump 參考
DDC 12V 18W=1.5A
D5 12V 24W=2A
DC-LT 12V 4W= 0.3A

整左一日
我Aio插左CPU fan,應該ok

D5插cha fan3 ,斷估無問題
D5有獨立電源插大4pin
上左自組水成個月 部機成日間唔時都有d翁翁聲走出黎 但係明明試水個時唔見有 又唔係風扇聲 唔係風扇就90%係個pump啦
但係有唔係24/7都有d咁嘅聲 係翁幾秒 又靜十幾秒咁 而且摸落個箱又有少少震 係咪個pump有d問題?有無ching試過 可以點解決
幾多rpm?
D5過3000 rpm 會明顯聽到有聲
DDC 3.2 正常到不能正常
我平時上網會較3200-3600轉, 打機先較全速
姐係佢轉快得滯震到塊玻璃有聲?
DDC先天係會有D高頻嘈音
應該係左入面粒轉軸設計+水箱入面既旋渦聲
大家覺得EK買D5定DDC泵好? 用緊EK SPC覺得無咩力
軟管,2個PE360,Bitspower過濾器,行CPU GPU
有位D5, 無位DDC
兩隻pump都應付到你上面個水路
買FLT
要兩隻pump咁大鑊 我諗住一隻搞掂
DDC會唔會好嘈
我想講是旦一隻都得, 唔使打孖上
DDC嘈D, 睇你接唔接受到, 同埋會唔會夜晚用
派咗膠
我多數夜晚用,所以仲心大心細緊
唔該師兄先
我都用緊ek ddc泵
其實冇咩聲
風扇聲仲大
換左arctic p12 之後變左pump最嘈
邊一隻
可唔可以整張相嚟
FLT每年清洗好麻煩
何況我扭CPU block 都可以扭到滑牙
所以傳統Pump kit啱我用
如果換hard tube FLT就真係必須
唔該師兄
水冷頭如果無寫in out咁應該點分

顯示卡水冷頭黎,上下夾埋total 4個窿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞