[水冷撚] 水冷系統、技術及知識 討論及問答集中帖 (7)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
FD R6箱極限塞冷排
一隻45mm 一隻60mm 用黎招呼粒7960X同vrm

All core 4.8G R15 食緊380W, 可以壓到85度內
遲下等緊張68xt轉埋上水

咁多水冷排都唔整埋DISPLAY CARD !?
新手如果想直接玩硬喉又唔想屈係咪可以瘋狂落fitting都得
佢應該轉新卡先上嘛
有冇巴打試過淘寶果啲野
啲人話水冷排要洗357次再用熱水加檸檬浸一晚
之後CPU block就好影響performance應該都係用alphacool
GPU block就barrow/bykski is ok
Pump就東遠d5, 話同ek同廠出
fitting我見有啲好平,直頭想買多幾個90度fitting喉都懶得屈
追左一陣樓上啲po,睇黎gpu block都係唔好大陸牌好
barrow/bykski 手工一時時

以前同bitspower 果邊熟就會早啲將佢地未賣街既新display card waterblock 賣俾我優先試用
如果發現有缺陷 bitspower 會馬上send個新waterblock for free 俾我做update

經比較後 除非冇選擇 如果唔係唔會選用 陸牌 係waterblock 上
barrow/bykski兩間都有造功問題接觸不良前科 同啲block 螺絲冇上實 或漏水新聞 可以自己上網search
fitting有冇見過人用平野
唔知會唔會coating做得好差最後用冇耐就塞左成set野
用緊barrow
無咩問題
不過EK新哥批fitting的確係好靚仔既
唔知佢地最近啲fitting 點 佢地以前fitting D o圈太簿 勁易穿同爛 搞到漏水

不過多年抄bitspower 同ek後 應該有改進 瓜..?
俾我都唔搏用平嘢fitting 我寧願俾多啲好過出事
用緊船仔,好然貴
船仔=bitspower
Bitspower D fitting 我六年前買 用到今日都仲用緊同一批冇出事
InWin303 EK版香港係咪買唔到
好似有巴打係ek webshop 買返嚟
上個post見到有d想買,土地問題想搵d冇咁闊既箱(<220mm)改水。

借一借上個post巴打既圖問野,plan緊遲下用inwin 303ek 呢隻箱上水,但上網搵過其他人睇都唔係好清楚係邊到放水.

睇返官方說明個drain hole係紅色箭嘴指住既位,但上網望過好多人地set up如果下面放360冷排好似會頂住果個位,如果係咁既情況個drain point應點set?
個drain point向出?
係入面,我見youtube有人自己鑽左個位係前面裝ball valve.
咁冇
唯有到時反轉部機係入水窿出水
係其他位加fitting放水得唔得
落兩粒90度貼住邊位出返嚟?
唔該bro, 再研究下先。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞