[短篇/恐怖故] 魚師 (恐怖好睇就俾負評/唔恐怖就比正評)

477 回覆
18 Like 253 Dislike
樓豬又比魚師解咗?
負皮留名

(解九)補

-心師-

「唔好同果家人咁多來往啦,一早各走各路架啦。」和尚開口說話。「心師解心,魚師解魚,唔好打擾大家。」

「你個庚爺都無出聲啦,東漢果陣你都未出世!」

小妺妺伸脷抗議。「一陣煮火鍋唔比你食!」

蟹和尚大唐天寶年間先出世,東漢果陣當然未出世,但點解要提東漢呢?稍早之前係第九章入面,就提過呢個朝代。

自古魚師解人如解衣,煮人治人,反掌兩面,最難解的唯獨人之腦筋,魚師稱之靈台鎖,東漢起又謂印堂結。

夾埋意思係指東漢之前只有魚師,東漢之後就有一個分支獨立出嚟,叫心師,專解印堂結,算係樓豬係故事入面留多條尾巴做題材,日後可以伸延故事世界

咦,咁點解要揀東漢呢,因為東漢未年有華佗

-天照、人魚、八百-

首先天照同人魚有乜淵源呢?

因為日本天照教本社供奉住一個長170cm的人魚標本,而且據說是天照教教祖徳田寛豊於播磨從一位叫浦上的老人贈送所得。

附圖有啲恐怖,貼Link唔直接貼圖了:

樓主見到天照同人魚咁有緣,先啟發到關於天照照顧八百的情節。

咁呢度提到播磨,之前淡海花浪又係出自《播磨風士記》,唔通淡海化成嘅人面魚就係呢條?

咁夾硬又講唔通的,一來人魚標本男性嚟,二來魚師故中淡海化成人面魚,比天照用來煮成魚湯比人飲,都唔會有屍體留到,只能夠講天照同人魚有緣咁話。

題外話,如果我地考證深啲,傳說中人魚標本來源地應該係滋賀縣琵琶湖先啱,當地一位漁人因為殺業太重,先被神明罰成一條人魚,為咗贖罪,就留下身體被人供奉,後來至轉到浦上手中,而播磨同滋賀縣,地理上亦係兩個地方。

播磨

滋賀縣

未打完字又要出街了,打幾多Post幾多
D典故好多睇唔明

男主角心諗咩又睇唔明
但睇到解篇了嗎?會唔會解咗都好難

(解九)補

-天照、人魚、八百-

再解人魚同八百關聯。係日本有關八百比丘尼的民間傳說有很多版本,在常見的版本中,一位叫高橋的男子將人魚肉帶回家鄉,女兒不知是人魚肉而偷食了,結果長生不老,看透世事,出家成為尼姑,活足800歲,故為稱為八百比丘尼。

據說八百比丘尼在行善濟世的期間一直有種茶花,而她在洞中圓寂前,又在洞前種了茶花一棵,如果茶花淍謝,就代表她已圓寂,結果茶花不滅至今。

而魚師故中,八百已經由倒數幾多世嘅業數變為背負呢個業嘅人嘅稱呼:八百蝶、八百無腸魚、八百比丘尼,而Sally亦可以用八百稱之。

八百比丘尼像

八百比丘尼洞,即圓寂之處

-八百比丘尼、安倍晴明-

而係小說《陰陽師》中,男主角陰陽師安倍晴明的初戀對象便是八百比丘尼,每三十年,八百比丘尼身上就會長出一條禍蛇,所以八百比丘尼隔三十年就會找安倍晴明幫忙去除禍蛇。

魚師故中,禍蛇就成為八百解肚解出的元神蛇,用以與安倍晴明決別,八百識得將元神分裂咁解出,大概佢對安倍晴明嘅愛意亦寄存係元神蛇中,生生世世流轉不息

《陰陽師‧白比丘尼‧三》譯文如下:

「晴明,剛才是怎麼回事?」返回室內之後,博雅問道。
「她原本是人,現在卻已不是人。」晴明這樣答道。
「什麼?!」
「會枯萎的,才是真的花;而不會枯萎的,就不能算是花了。」
「你是說那朵桔梗嗎?」
「也可以這樣說吧。」
「到底是怎麼回事?」
「那也是一朵不會枯萎的花。」
「不會枯萎的花?」
「剛才的女人,還是三十年前的樣子,一點也沒變。」
「什麼?」
「那位女子是不會老的,永遠保持那副剛好二十歲的容顏。」
「真的?」
「對。今年該有三百歲了吧。」
「怎麼可能?」
「傳說三百年前,從千歲狐狸那裡得到人魚,並且吃了人魚肉的白比丘尼,就是那位女子。」
「……」
「吃過人魚肉的人,就不會老了。」
「我好像聽說過這個傳說。」
「就是這位女子。而且,她是我最初的女人……」
晴明從門窗大開的屋裡,望向雪中的庭院。
雪仍在下,依舊悄無聲息。
「那女子靠向男子賣身活著。」
「什麼?!」
「而且只向沒有身份、沒有錢的男人賣身。代價非常低廉,有時為一條魚就賣身,有時不要錢。」晴明仿佛不是在對博雅說話,而是自言自語,「雖然她永遠不會老,但歲月會積在她的身體內,不久就要變成妖物……」
「為什麼?」
「因為男人的精液在她體內啊。男人們的精液會與無法老去的歲月在女子體內發生反應,結合在一起。」
「但是……」
「不會老,不會死,就意味著沒有生兒育女的必要。」
「……」
「那位女子的身體是不能懷孕的。接受了三十年不能成孕的精子,又與體內積存的無法老去的歲月結合,變成了禍蛇。置之不理的話,最後連那女子也會變成妖物……」
「噢。」
「所以,每隔三十年,就要從她體內除掉禍蛇。」
「原來是這樣……」
「殺死禍蛇,用普通的刀不行,一定要用斬殺過好幾個人的刀。」
「於是,就用上這把刀了……」
「對。」晴明簡短地回答。
雪花仍在飄。晴明和博雅無言地望著飄雪。
「哎,晴明,人會死是件好事啊。」博雅說道,聲調顯得頗為沉痛。
晴明沒有回答。他望著雪,聽了一會兒雪的聲音。
「不知怎麼,我竟沒來由地感到悲傷……」博雅不禁說道。
「你嘛,是個好漢子。」沉默的晴明忽然喃喃地說了一句。
「是好漢子嗎?」
「是好漢子。」晴明簡短地回答。
「噢。」
「噢。」
兩人不約而同小聲說著,然後又沉默不語,眺望著雪花。
雪下個不停,用無邊無際的白色,用上天的沉默,包容地上的萬物。

樓豬無睇哂《陰陽師》,只係考究經典時睇咗相關章節,經典真係好好睇,有機會樓豬都要睇完佢

解住咁多先,樓豬要去忙下兼職
所謂漁師咪又係一班食人魔
分別在於佢地食人食到有超能力咁解
唔覺得佢地有資格掌控生死

(解九)完

今次終於解鳩完

-魚師的佛教觀:七如來-

「Sally姊姊,我咪話你一早睇穿咗唔急歷劫嘅,唔急咁多年,又正常投胎咗幾世,唔記得好正常啫!一陣打埋邊爐,我帶你去拜七如來,拜完做返魚師,你就會記得返。」

係佛教施餓鬼會儀式中,會為餓鬼念誦七如來,度化餓鬼。寶勝如來就係七如來之一。

寶勝如來就係咁,樓豬唔貼哂七張圖了

七如來係指:

寶勝如來
若聞寶勝如來名號,能令眾生塵勞業火悉皆消滅。

多寶如來
若聞多寶如來名號,能令眾生具足財寶,稱意所須,受用無盡。

妙色身如來
若聞妙色身如來名號,能令眾生不受醜陋業報,諸根具足,相好圓滿,殊勝端嚴,天上人間,最為第一。

廣博身如來
若聞廣博身如來名號,能令眾生餓鬼針咽業火停燒,清涼通達,所受飲食得甘露味。

離怖畏如來
若聞離怖畏如來名號,能令眾生常得安樂,永離驚怖,清淨快樂。

甘露王如來
若聞世間廣大威德自在光明如來名號。能令汝等獲得五種功德。一者於諸世間最為第一。二者得菩薩目端嚴殊勝。三者威德廣大超過一切外道天魔。如日照世。顯於大海。功德巍巍。四者得大自在所向如意。似鳥飛空而無阻礙。五者得大堅固智慧光明。身心明徹如琉璃珠。

阿彌陀如來
若聞阿彌陀如來名號。能令汝等往生西方極樂世界。蓮花化生入不退地。

樓豬又講文言文,如果講返人話,餓鬼道係佛教六道輪迴其中一道,六道有三個善道(天、人、阿修羅)同三個惡道(畜牲、地獄、餓鬼),你做好事多,就會有一種叫業力嘅力量,令你有好嘅福報,相反做惡事多,業力就令你有惡報,有一啲報應唔係呢一世發生,但影響你下一世去邊一道。

而去到餓鬼道嘅眾生,就會喉嚨好窄,野食入口就變成火炭,所以會好飢餓,即為餓鬼。

而當餓鬼聽到七如來名號,就可以得到解救,例如聽到寶勝如來名號,就可以消業,所以魚師故入面人面魚唸誦寶勝如來十個名號,就消咗一大部分業,而故事結尾,長庚(寶勝如來)叫男主角背佢自己名號,亦係想幫男主角消業。

聽埋餘下六如來名號,餓鬼就可以:
具足財寶、去除醜陋、重新吞到野食、心無恐怖、獲得五種功德,並且往生西方極樂世界。

「一陣死果陣,心入面諗住我十個名號,咁你下世就唔會記得呢世點埋尾,而Sally留係你身上果部分元神都可以放低怨恨,放你生路。知唔知我講咩?」

所謂業,魚師眼中就係執著,有惡果唔係因為行惡,而係因為有惡執,天照出世之後未作過大惡,但因為執著誓言,所以要還,天照元神化成萬魚,當中一條魚不受法食,即係唔肯放低,所以寶勝唔可以完全救到佢,究竟八百世幾時先盡,就要睇八百幾時放下執著,「不應果報,千世不算,你要心知。」,千世萬世,定八百零幾世,都只係虛數,亦只有八百心知幾時先唔再執著。

而男主角到最尾,如果背得完寶勝如來名號,Sally會放低執著,男主角會忘記,咁就等於消去業力,呢次已經係寶勝如來第二次比機會八百,而
Sally一部分元神阻止男主角背完,所以男主角唔會忘記到,呢部分元神亦只會再次過唔到八百業報,反而Sally本體割捨咗怨恨嘅部分,所以佢就可以做返魚師。

本來故事設定中魚師要解三次執念深重嘅元神先可以得道,去到如來嘅境界,天照解出八百(Sally),Sally解出魚師魚元神,仲有一次未解,都係咁講,留條尾巴故駁故

魚師要拜七如來,究竟係因為佢地係人間餓鬼,定抑或佢地視呢個世界為餓鬼道,而自己就係菩薩,一心去度化一班自以為生而為人嘅餓鬼呢

-魚師的元嬰觀:造人-

我確實地告訴你們:你們如果不回轉,變得像小孩子一樣,絕不能進入天國。

(十三)後記開頭引用馬太福音18:3,亦對應返後來天照嘅對白:

「除咗食之外,我地係幫緊佢造人!有一種元神形相唔係動植物,而係bb仔,古時叫做元嬰。

大人會行會拎野,bb仔淨係識坐訓爬,所以要解咗手掌腳掌。

大人會講野,bb仔唔講,所以下巴喉嚨同條脷都要解。

最後大人多肉,bb仔少肉,所以要一片一片解出嚟。」

由始至終,魚師解人都離唔開要造人,而造人最徹底就係要幫人回復赤子之心,復歸嬰兒。

當保食解完天照,佢就放低執著,自此身體成為不老童女,內心就如孩童之心率性而為,孩童餓就會食,攰就會瞓,心中唔會計較雄強雌柔、黑白榮辱。

知其雄,守其雌,為天下谿。為天下谿,常德不離,復歸於嬰兒。
知其白,守其黑,為天下式。為天下式,常德不忒,復歸於無極。
知其榮,守其辱,為天下谷,常德乃足,復歸於樸。樸散則為器。

而天照性情看似心狠手辣,亦係一種孩童表現,心中有恨就立即解恨,對花浪如是,對男主角如是。相反八百所代表嘅係俗世嘅執,成人嘅執,你對我唔好,我就要對自己更加唔好,你辜負我,我就發誓比負心人殺死一萬世都不再做你妻子,你嫌棄我,我就割腸明志。人如果係受到傷害之後無法將痛宣泄出嚟,就會日漸變成創傷,心中嘅恨就會放唔低,永遠活係自我折磨之中。

當然,寫小說嘅野,你話我曲解經典都得,典字曲行頭,唔曲邊有得寫故

至於男主角,佢被解成元嬰嘅下場其實都要講返佛家思想,佛家有所謂身語意三業,講返人話就係身體所做嘅事、口講嘅事同心諗嘅事,固然善業會招來善報、惡業會招來惡報,但佛教最終嘅目標,並唔止於要世人只做善業,而係想世人放低執著,解脫煩惱,斷去業力循環,從此唔再需要係六道輪迴,成為覺者,依照大乘佛教講法,就係成為佛。

男主角解咗手掌腳掌,身上每一忽肉,就象徵解除呢世身業;解咗下巴喉嚨同條脷,就象徵解除呢世語業;而解咗腦,就象徵解除呢世意業。

一個身語意三業都乾淨嘅,就好似bb仔咁,可以重新做人,不過可惜男主角同Sally元神了結唔到,唯有留返以後樓豬寫故

解鳩完解鳩完解鳩完

多謝大家同我行完呢一趟美食之旅

最後留個19投票

既然有頭有尾,寫完解篇,決定原諒樓豬出文慢,鼓勵樓豬出新故

呢個故係我憑本事睇到最尾,點解要原諒,DLLM,樓豬唔出新故就要解樓豬
解完哂啦,多謝一直有你陪伴!
解完解完,樓豬無事
以後樓豬有機會寫都市劍俠故,劍俠都會視魚師為邪派,唔認同佢地做法,唔知到時個故可唔可以遇到你呢
好似樓上講,以後有機會寫都市劍俠故,劍俠都會視魚師為邪派,唔認同佢地做法,到時都希望有你睇到尾
樓豬無事,個故解完啦
會元神共存,唔奪就好似莊周食咗田氏元神花,男主角食咗Sally元神魚咁,會見到元神化成人影像係眼前,而奪舍的話,如果共存就會倒轉影像同主體角色,如果唔想同魚師共存,魚師會幫你轉世,投主好人家,如果想趕走魚師,就要睇你遇到邊位魚師了
樓豬解完啦
多謝支持,解篇完了
解左解左,不過解完故,樓豬仲係完整

p 牌無得負皮
Interested
d解太長冇興趣睇
唔緊要啦,睇解唔係must,只係寫完故講吓設定集咁

多謝你睇完故就真
😦😦😦

我以後會乖乖更文,唔好解我
返黎繼續睇!
樓豬加油 仲有人睇緊嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞