小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
咁樣做先係害撚死佢哋喎。

佢哋會以為得被乘數有單位,答案個單位跟被乘數呢啲咁嘅冇腦理論。

結果就係第時學 physics 嘅時候成日都唔知啲單位點轉,乜唔係得被乘數有單位咩?答案個單位唔係跟被乘數咩?
如果被乘數先有單位敢phy啲數咪錯L晒

我記得上到大學果陣教數學
呀sir 教單雙數
舉個例子出黎話小數就唔係雙數
例如10.2 都唔係雙數
然後有學生問點解唔係
2 字尾係除得盡worr
咁又同個呀sir 玩咗 10 分鐘
所以唔洗講到咁遠
樓主個仔學校要求要分被乘數
條題目問幾錢 所以錢就係被乘數要寫前面

學校就係要連你點諗出呢知答案都要限制住
細個一直唔明點解成日跳步心算計到答案但又比人屌錯
事實就係因為大部份小學就係咁戇鳩 限左係咁冇得解
其實呢 列式個次序就係用黎俾小學雞去分咩單位打咩單位
不然題題都要好似你咁寫到咁詳盡去解題咩
要先學代數 再解乘數題
閱讀完都知 x=$93/期,同埋y=12期
A. 每期93蚊供12期:$93/期 x 12期:xy
B. 供12期93蚊: 12期 x $93/期:yx

唔同F=ma,F個單位要跟m而a係冇單位
無論將來考試/數學應用都冇咩幫助

快同準 咪夠
D小學老師on99
ching phy唔掂wo
小四係咪啱啱學乘數冇耐?
小學最開頭對乘數嘅理解唔係
將n個a加埋一齊=a x n咩
可以用中學大學嘅角度批評佢矯枉過正
但係以小學生嘅學習模式同思維咁樣改功課我唔覺有咩問題喎
咁除數同被除數掉轉咗嚟除呢
下我mech eng 1st hon播
F個單位係N fundamental unit係kgms-2
就係ma兩個乘出黎架喎 讀太耐唔記得
physics還physics呀都中學嘅事

再者單位呢啲就好睇老師點教 小學雞又有冇上堂定只係考試前尻記過骨
如果唔規定要咁列式 咁咪仲易搞亂?
2x4同4x2一樣架咋 乘數題見到數字乘哂佢就拎滿分架喇
照你咁講佢咪會以為啲單位撈亂哂都得

老師最簡單咁睇佢究竟識唔識啲單位 係唯有用次序睇架姐 唔通要求每條式都寫哂中文咩
P牌都算啦
仲要弱撚智
Block得
其實要答案寫啱單位咪得敢教我唔覺得個細路會明啲
真心好撚on9
唔講咩單唔單位
3個或以上嘅數要乘埋呢?
根本夾硬要分乘數被乘數係晒9氣
成班人係度ff大個讀唔讀掂數同識唔識分呢種19野有關
班on9話得被乘數有單位,乘數係冇單位
問緊佢地點解覺得乘數係冇單位姐
乘出嚟最後單位冇錯咪得
邊個先後有咩分別
但係長同闊都係長度單位喎

但條題目一個係錢 一個係時間

唔知關唔關事

利申:鳩噏
唔係錢,係錢/時間
明明係中文問題,大家講到係數學問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞