小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
咁所以真係冇可能話#1個學生有錯
根本呢個世界都冇一致答案既時候
大家話12*93 = 93*12
其實係a priori 當然小學生唔需要呢d複雜野

點解有乘數同被乘數係因為natural number既乘法係defined inductively, commutative只不過係呢個definition既結果
其實93*12 = 93*11 +93 =...= 93+93+...+93
有左呢個definition(當然再加其他野)我地先可以prove到93*12=12*93

我估正常咁諗既人應該會係93+93+...+93 = 93*12
所以正確寫法應該都係咁 而唔係12*93
樓主

知唔知「乘」同「乘以」嘅分別?
但台灣好似係倒返轉咁教
重點係老師點教背後個logic
我支持12*93,代表12個93
之後先可以教代數,a+a+a=3a, 3個a

佢教93*12係用英文思考

數學好多時候都係中英文相反,1over2 同2分1係相反講一樣
邏輯上唔啱
不過有啲過當
諗諗下 個definition掉一掉轉又得
再得罪講句靠香港個教育制度就死得啦....
仲要最出名填鴨o既小學.....
點填法?唔理你點諗, 總之multiplicand一定要放前面, multiplier一定要放後面, o個D呀
但呢度係香港
所以老師要求跟返香港用開嘅先被乘數後乘數都合理
補開幾錢
定係隻教蓄concept錯
數學只係搵答案嘅工具答案啱就得
我就撐巴打啦
上面有幾個巴打用小學知識去 challenge commutative property,真係大開眼戒

有個用 vector 個 cross product 舉例更加係突顯連兩個operation 之間嘅分係乜都搞唔清,符號一樣就以為可以用嚟類比cross products 冇 commutative property, 正如除法都冇,所以除法真係有除數同被除數。

至於乜嘢乘數被乘數,根本係錯哂 concept, 見到上面仲有班停留喺呢啲錯誤當中,仲以為自己好型嘅人,就知毒害有幾深。

我就想問上面覺得只有被乘數有單位嘅人,點樣解釋速率乘時間=距離?

被乘數同乘數都講得通,不如搞埋被加數同加數,玩死班細路算吧啦
應該話一開始學 會由連加開始然後帶出乘法呢樣嘢
所以小朋友初學如果logic啱 應該多數會由93+93+...+93 = 93x12咁樣諗
Prove commutative 之前有分
Proof完之後有冇分都無所謂
commutative小學野黎。。。
只不過教科書唔會多講
記得最初同小學補習我都O咗嘴
印象中我冇學過呢樣嘢
好反感將中文邏輯套落數學公式入面
e.g. 7個橙=橙*7
明明7*橙都係同一舊嘢
好簡單姐
12個93
同93個12嘅分別
數值答案一樣但意思唔同
你既程度連小學都不如 就收收皮先啦
講真,呢套嘢小學可能會用,中學你都唔會分乘數和被乘數啦
初小數學課程已經有教,教育局規定咗,所以一定有學
收皮果個係你呀
你5**先出聲啦柒頭😂
小明食藥,每日4次,每次3粒,每粒20mg,一日食咗幾多mg?

4round/day x 3tablet/round x 20mg/tablet
個答案咪240mg/day

要分被乘數?on9少陣啦。
大把公式5-6個terms,得一個乘數,n個被乘數?

柒少陣啦
小四識得免息分期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞