小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
正如我都唔明點解大學既小學數學教育系要人學數論等高階數學一樣,不過都係咁講,學多啲都無所謂,大家要求唔同無需要混埋一談
個老師係有分
但我唔認為個學生唔知自己寫緊咩
得兩個數字,亂撞都50%撞中,仲要用中文問唔會唔明
所以我認為份卷係要寫明要分乘數同被乘數,個老師係要俾足分,唔可能話我基本要求要知

數學係表達方式,你話佢唔啱者係規範左佢點寫,點會唔關創意事
你今日話佢concept唔清,難保佢大個左佢個寫法係更正確,你一開始規範左個點諗時,仲點樣俾佢創新
我唔知個學生知唔知自己寫咩,淨係見到好多兒登數學兼中文天才係到講條題目個解係93蚊嘅12倍,啲人解釋完都可以繼續當小學個套絕對正確
點解唔可以話要基本知道要知?
教科書一定有教乘數同被乘數呢個概念
老師一定堂上有教兩者有咩分別
小學中央課程亦一定要求學生分得清兩個概念
如果講到咁明然後話題目寫清楚
咁駛唔駛英文卷每份上面都要寫只能用英文作答中文作答無分?

至於你講既規範同創意問題,如果係小學數學教育黎講係有做,就係成日講既一題多解(用唔同方法去解難),但係呢個情況下,列式唔符合乘數被乘數規範而話錯,就唔算係一題多解
而家就係講緊乘數同被乘數呢個 concept 係多餘同有害嘅。特別係用被乘數先有單位嗰種弱智解釋
$93 x12
根本上
$93/月×12月 同 12月×$93/月
都係一樣
用英文答英文卷我相信上堂有講過
但我唔認為邊個乘先有規定

問題就係你點解讀條問題
係乘數可以鳩乘既情況下,個小學生用連續12個月要俾$93,定$93蚊要連續俾12個月有咩分別,兩個都啱
咁點解你個乘數同我個乘數要一樣?
香港嘅中小學教育不嬲都係攞嚟浪費人生㗎喇
根本第一個僭建左小學呢條rule既人應該出嚟跪地認錯
如果真係要define,12個3相加,應該define成12x 3, 而唔係3x12。根本同我哋既語意邏輯相反。真係想屌佢老母,玩死咁多年既小學雞。
12個月x93每月元 logic都無錯
真心想知外國有無呢條濕鳩rule
x / 12 = 93
12 * (x / 12) = 12 * 93
x = 12 * 93
不如直接教小學雞點樣寫個單位出嚟同埋點約簡

$93/月 或者 93塊/月
12月

兩個乘埋,月 *(塊/月) = 塊

好過你係到玩埋曬啲乘數被乘數,仲要唔係全球通用嘅definition
係得小學先會執著乘數同被乘數嘅分別囉
我鍾意 (12期) x ($93/期) 唔得咩
邊個話 ($93/期) x (12期) 一定係真理

於我而言,  12 x 93 同 93 x 12 係冇分別
最重要係分清 12 同 93 個單位 (即係理解條數背後嘅邏輯)
當然 我同意呢個世界的確有好多數學比我好嘅人
不過我真係好希望你唔好掂教育呢行,無論係你嘅言行,同埋言行間透出黎嘅互利關係 
請你唔好將呢套想法帶俾下一代
巴打你不如講下你數學最後考咩grade先...咁臭串
on9小學本書教被乘數同乘數既分別 咁小學生咪要用返囉 有咁難明咩

本書寫到明要咁樣運用 咁識運用咪有分 唔識咪無分囉 一個二個 係要搬大學maths major出黎做乜啫 我夠知中學生唔洗分

大把要求都係小學require, 中學relax咗
都有野係中學require, 大學relax咗

舉個數學白痴都明既例子,小學作文唔寫專名號會扣分,你會唔會屌個老師on9?

利申5**
如果我教小學雞呢課
我會話...拿93x12只係華人社會傳統上要逼你地去咁樣區分
至於12x93係冇錯,跟住用單位去表達一次佢地聽
佢地自然一定明呢個只係學校硬定既rules,亦唔會從此當左12x93係錯
但最後都要強調你地考試果陣記得交下差...寫93係前面啦
咁樣自然地佢地符合到考試要求,我都做到老師被逼要教佢地既要求
而且佢地大個左之後亦都唔會變成一個以為一定要93x12既on9仔
好似樓上果班死都要覺得只有93x12先得既人咁-.-
根本呢個世界好撚多野都係on9,只有你唔識發現
你只有盲從...唔識自己諗下到底逼人用93x12有冇問題既話
最後變on9仔果個咪係你囉
你有一個前設:功課marking同考試marking係一樣,而單憑張圖係無辦法表示,而且你亦唔會知老師嘅教學目的。
而你呢種講法,先不論小學生點諗,你已經灌輸緊俾佢地聽學校係迫你地做你唔鐘意嘅野,
同埋讀書考試只係為左交差。
我對你呢種講法有保留。

我嘅諗法係上幾頁有講到 我就唔cap喇
咁教嗰個講返聲 呢個係小學既rule 去到中學就唔會再咁分 咪搞掂晒

明明被乘數 乘數 係一個岩既concept 只係去到其他用法就太唔practical咁解 上面嗰個自稱3大maths既7頭又格硬話佢錯

btw 用中文term玩奧數 好打極有限
好過上面自稱
最尾嗰行打多咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞