小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
點解你會覺得個數字調轉咗,個單位唔會跟住調
你睇返上面,淨係呢個post已經咁撚多人以為12*93出個單位係期,就知唔少後續根本冇教返好。

最大問題係呃鳩啲學生得被乘數有單位,真係遺害萬年

Btw, 小四題目嚟,個老師仲捉被乘數,係咪弱智?
有 乘數係重覆嘅次數 被乘係主體
有寫單位93就係主體 12係重覆次數 放前放後都一樣
但答題數式唔會寫單位架嘛
其實冇得拗 上堂老師一定有講邊個放前邊個放後同原因
如果唔洗分前後次序 就唔需要列算式解題啦 直接寫答案

連登仔冇理由用大人思維去挑戰一份小學生功課答案 因為你既思維都係由呢啲濕9小學功課打底訓練出黎

我都記得我小學有呢啲題 專登將乘同被乘嘅次序調轉陰9人順序照抄俾人扣完分都黑人問號過
代數寫後面其實係咪約定俗成㗎,唔關咩被乘數事
就好似習慣咗寫x先跟住寫y再寫z咁
個post好撚多數神 睇到我好過癮
Ching 係今年dse? 我當年讀小學就無俾人話過乘數被乘數之類,會唔會時代的改變?
小學就係咁戇鳩 寫直式隔少一格都要扣分
同埋係小學數學上咁分被乘同乘數你可以話戇鳩但係好正常既事
如果係小四仲捉就真係個老師on9或者佢上頭on9
唉,不過小學老師質素參差都唔係第一日嘅事
有料都去咗教中學
係因為根撚本就冇分別先可以咁寫,你根本可以寫y*3 ,完全冇分別。所以不論3y, 3*y, y*3 根本都係正確答案。

如果有分別嘅,例如3/y 同 y/3就唔撚調得。
數學major大撚哂啊 連登仔計數世界第一
事實就係條線間落一行 個加號寫入左一格都會扣分
只可以講小學就係咁戇鳩
利申:補過幾年小3-6全科
呢家小學d野好撚濕鳩 煩班仔多個係難
見到屌巴打嗰個回覆嘅正評數,就知連登數盲實在唔少
脷申:UST MATH 畢業

由頭到尾都冇學過咩被乘數, 只有乘數

你班ON9仔唔好講單位啦
個單位係93元/月*12月= 1116元
93元*12月=1116元月
我唔撚知元月係咩嚟
我大學都有讀d 數,我覺得小學數學老師係完全對我現在對數學理解係無幫助。中學數學都係自習為主。
我知冇分別,但習慣都係coefficient寫先,algebra就跟返字母順序
其實你個供字其實等於x號
每期93蚊x12期
x12期每期93蚊
你唔好挑戰埋點解唔可以用93(12)列式? 再挑埋戰點解列式唔可以寫中文?

不如用返小學生角度諗下

你有呢個concept去挑機係因為你有concept
而小學生係未打好呢啲基礎

佢地可能連點解咁樣乘都未知 係9抄題目
要佢地用次序分被乘數同乘數就係要佢地清楚明白邊個單位打邊個單位
明白哂的話,咁十幾年後就可以返黎連登挑戰呢個post
做閱讀理解跟返單位先啦,害撚死班小學雞
閱讀完都知 x=$93/期,同埋y=12期
A. 每期93蚊供12期:$93/期 x 12期:xy
B. 供12期93蚊: 12期 x $93/期:yx
格式呢啲我諗一係上頭要查簿,如果啲格式唔統一會俾人屌
一係方便自己改,所以最好所有format一模一樣
一係就訓練學生服從權威,等學生第時出到社會聽教聽話,幫手維穩(陰謀論)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞