小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
打錯咗
乘數同被乘數
見唔見到 "係得小學先會執著乘數同被乘數嘅分別囉"
你明唔明呢堆quotes討論緊咩啊
前面個位話93x12先係訓練邏輯啊 但根本唔係
93x12 根本只係因為定義咗 被乘數 x 乘數 = 積
 被乘數 同 乘數 根本唔係 math definition

明白 被乘數 同 乘數 嘅 definition 同 訓練數學邏輯係冇關係架
真正訓練邏輯/明白背後邏輯嘅人係會知道
只要你單位啱 93x12 同 12x93 係一樣
咁佢呢到又唔用單位  又冇得讀心 迷變咗"係得小學先會執著乘數同被乘數嘅分別囉"去評估個學生囉

仲有點解自以為math 5**就所有數都會啱
我夠係core & m2 5**啦  咁依家係迷我講嘅就會變咗真理?
唔係數學5**既問題
唔係maths definition既問題

而家本數學書拎呢個definition
你考試咪要跟囉
話盲從嗰啲 係架啦 係盲從架啦 唔跟咪扣分 你咪試下唔跟 無分咁解 欣賞你有骨氣

on99
小四應該未教除數?好似係先學乘後學除
除數都未識點識約簡
問題係點解$93一定要係被乘嗰個先?
個學生用咗12月做被乘數就錯?
咁你一開始駁緊我啲咩

btw 你提到盲從  我就唔同意教育鼓勵盲從
如果個學生解釋到點解佢會唔跟隊形 自己答12 x 93
我係老師嘅話一定比足分囉
係要教條數背後個邏輯比學生  而唔應該係機械式咁apply "被乘數 x 乘數"= 積
其實你既諗法係啱
但考試當你錯
而家樓主屌柒個老師
但個錯根本唔係老師到
個錯係錯係香港教育制度
除非你有能力改變個教育制度咁咪得
但我唔覺得要屌柒個老師囉
咁個老師係幫凶黎,好難話佢唔關事

不過我明個老師都好難做
不可靠嘅經驗證明法
由無得交換前後
到發現原來可以
再去解釋
係學習嘅一部分
都唔知嘈嚟做乜
發覺連登仔同廢老好似
廢老:我食鹽多過食米 我以前都係咁做 我讀drama架
連:讀三大神科 讀咁耐都冇聽過 利申ce econ拎A

只會停留表皮口水層
而唔會諗下背後個原因
唔怪得現代發明家多數都係西方人
東方人多數都係copy cat
我諗你真係唔好咁執於要解釋...
呢個情況同美國科學家成日都不被民眾尊重一樣
民眾會話你係咪求奇作樣野想呃佢地 但係當班科學家想解釋個陣又無人想去聽

正好似依家呢個post
好多人只係將自己學習既經歷project落去
我DSE都唔會咁分喇 大學數論點點點咁
但係依家要學個個係小朋友, 佢個腦係咪ready可以接受 哦你先後順序無分別嫁呢件事到
會唔會影響佢對其他野既判斷呢? 呢D位成個PO都唔多見人講 個個都係從數學出發

咁就代表小朋友個腦一定要被逼接受93行先?
點解唔可以調轉接受12行先?
根本係思想強姦
會唔會影響佢對其他野既判斷?會呀
咪以為ab唔等於ba囉上到中一奶埋野添
然後上到matrix再死多次
終於見到會考巴
垃圾樓主錢就自己袋唔識就上連燈問
你講既野大部分同意,因為其實我地觀點好多好似
不過你再睇返我之前回覆既兩個reply
我基本上都係從課程同實務角度去討論
點解你會話我係從數學方面討論

有D野係老師知道 但佢唔會想學生知道 《—呢個我已經係第一個reply用光合作用個例子講左,同你講緊同一樣野

利申:MEd 課程與教學系畢業,有修過教育政策,純粹用呢兩方面去討論
我小學都錯過呢樣濕鳩嘢,無得滿分

乘數同被乘數呢樣嘢喺連加法嘅理解下先有意思,但個定義就焗限咗喺正整數嘅乘法上

到咗高年班或者中學,就應該要知乘數廣義嚟講唔再係連加咁簡單,學生係識計但唔識解(亦唔需要識住)
呢個時候你講乜鳩乘數同被乘數就完全無意義

拉返返嚟小四考試,可以照講返題目原意係想講點樣嘅連加法,但扣唔扣分呢樣就真係睇人有時為咗拉curve都要狠心扣一扣,陣間成村人滿分都好難交待

再講連加法有好多唔同理解
可以係每個月交93蚊,重覆12個月,93+93+...+93
又或者每個月用一蚊為單位交錢,一年計就以12蚊為單位,每月重覆93次,得出12+12+...+12

總可以老屈到嘅
介紹返,馮振業係教大數學系好有地位
教大小學教育好多都係門下弟子

佢簡報都講左點解小學堅持而中學唔堅持既原因
另外佢呢個簡報提議左其中一個方法點樣解決乘數與被乘數既爭議

即係將一條簡單既文字題
由以往解題->列式+得出答案

拆左幾個部分成為
解題->列出連加+列出算式+寫出乘數與被乘數

呢個方法好處係可以避左列式爭議,但不失檢查學生對乘數與被乘數的爭議
但呢個出題方式不太適宜係密集既補充練習
因為唔太直接,而睡會做死個細路
話知你拎nobel price
喺連登都只係一隻教畜
這就是兒登
呢啲嘢係比校長睇
睇吓自己班學生做嘢幾整潔
完全唔關教學事
兩個答法都有邏輯 其實乘數被乘數只係一種formal嚟姐

你話除數被除數就重要姐 乘數點都一樣 只要知自己明白計緊咩就得啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞