小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
其實我一直覺得數學係最少填鴨式教育嗰一科,但係呢個post好多人話咗俾我知原來唔係
班人淨係細個俾人教完乜鳩乘數被乘數,就當咗係定律一定要跟,都唔諗下實際有無需要

btw我覺得單位個解釋最好,應該正常人唔使讀數都睇得明
我仲記得答案係要寫單位仲要間雙線
不過數學就係咁 條式唔啱就係扣分 格式唔啱又扣分
我仲記得中學啲代數 我成日寫到正確答案但列唔到式
小學好多時就係用埋d最死板嘅規則教最基礎嘅概念架啦
用d中學大學嘅思維話小學教程矯枉過正其實都冇咩意義
每2個蘋果10蚊 =$10/2個 =$5/個
每個梨12蚊 =$12/個
其實就算年登仔解到比你聽
你都解唔到比佢知

小4學生唔會諗得明
答案咪o岩
Cross product 關乘數咩事
好簡單
用返加數睇件事
你而家係要$93+$93+…+$93(加12次)
而唔係12次+12次+…+12次(加93次)
乘數唔係講緊連加咁簡單
完全唔同concept 仲好意思攞出黎講
咁而家人地就係一份小學雞嘅功課
個學生就要學被乘數 而樓豬係人地老師上黎問佢學生錯乜 要點解釋
咁執著被乘數究竟有乜野問題

你話樓豬自己問野再列式俾人笑9錯次序就話啫
咁多傻尻攞vector黎比喻 驚呆了
筆算黎計
12x93易計定93x12易計
你自己諗
小學老師:教完乘數要做文字題練習啦!條題目未學除數做唔到喎,等我整個乘數被乘數先
兒燈數學兼中文天才:睇單位㗎,93x12係93蚊嘅12倍,12x93係12蚊嘅93倍
cross product 非 multiplication, 係符號一樣only
你個名啱曬你
咪就係講緊點解要咁教,根本學乘數只要個學生知2+2+2可以寫做2*3或者3*2就夠,個次序根本就無意義 點解要夾硬define個無意義嘅格式要人跟,條式代表咩意思應該係睇單位唔係睇次序
小學數只係Scaler, 同Vector兩個世界。就咁加法都有分別,唔好講Cross product,個意義都唔同。好簡單咁講乘法 E = mc^2 邊個係被乘數?上到中學/大學其實都係睇單位,中學F = ma我寫做 F = am唔得咩?好似上面咁講乘數嘅單位一定要係個/group? 咁教如果小學生上到中學時仲跟呢啲奇奇怪怪嘅規定讀physic一定好confused。咩五個二要寫2x5,你咁睇重背後意義唔係唔得,但唔該你教埋佢世界上好多乘法個意義唔係影之分身,個類乘法你互換都唔會有所謂意義上嘅改變。太深教唔到?咁你就收收皮先唔好為咗無人care嘅嘢搞到人哋中學學習。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞