小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
雖然感覺上成件事真係好撚on9,但學術上佢係真係岩,老師的確有責任去教學生分返清楚。

嚮香港讀書真係好磨滅心靈。
有教過入banding既中一生就知,部份學生係以為ab =/= ba 的,所以當教拆括號(a+b)(a+b)時,部份學生會寫a^2 + ab + ba + b^2, 而唔會將ab + ba 合併為2ab. 另外,simplify albegra時,如y+y+y,佢哋會寫 y3 or (y x 3)而唔係3y。花左好多時間都未必矯正到佢哋呢個小學既問題。
低banding...
聰明人先明白既野迫個小學生跟
“An even number is an integer that can be divided by two and remain an integer or has no remainder."

單雙數首先要喺整數
另外,零係雙數
我都有教過呢類學生。
但我諗好難單從呢件事就判斷個原因係源於小學老師教法問題還是佢嘅心態出事,
而我遇到講極都唔聽個種 比較多都係本身已經淨係等答案個種 自己唔願意諗數
所以擺明就係逼93x12逼到人咁樣
好撚on9
咪就係,12個93蚊有乜問題?
上到中一,數學科應該會教乘法交換性質架wo,呢條數又無向量,分分鐘到HKEAA 層面,涉及呢d數都係12x93 同93x12都會當岩

小學教d唔教d,根本成個小學數學都有問題,上到中學,中一數學科會有個基礎單元重新教過哂加減乘除定義,先再教百份數同其他應用題既概念

個人覺得中學階段數學課程非常重要
連登成班唔識數
屌你老味讀maths都冇聽過被乘數
被除就有啫
冇問題
如果佢真係明12個93蚊
而唔係因為呢課教乘法而條題目又係得兩個數就乘埋一齊

可能n*n你會覺得好無聊
有乜logic要明
但係當你n*n*n甚至再乘多幾個
你乘嘅先後次序雖然一樣唔會改變個答案
但係你條式就會變左冇邏輯可言

咁如果你有支那人基因 只重視結果嘅話
係可以唔理
咁如果條數有啲係x*y*z, 有啲係 y*z*x
你最後將全部寫成 xyz , 係咪又係唔重視過程?
連個小學老師都分唔到93個單位係(元/月)而唔係(元)咁就碌柒啦
仲係度玩連加,連加都分咗單位先啦

(月)x(元/月)=(元)
(元/月)x(月)=(元)

冇計,數學拎4讀教大都荼毒到小學
小學題目,原來不小學
單數都除得盡架
呢位巴打不如返小學,學下咩叫「除得盡」先
唔係整數除整數冇餘數就叫除得盡架咩
然後其實呢個執着係on9, 寫清楚單位就可以
唔通計長方形面積一定要長果條邊乘短果條邊咩
學術上個老師係錯
小學中學教教埋埋一堆死板又錯的野搞到上大學有排執
咁乘數被乘數呢d佢要教ge.

但講真,屌,上到大學甚至中學,有撚人理你呢d咩.....
唉,其實我覺得香港讀書真係好撚灰。個細路做完功課,但因為呢d無聊野,大大個交叉飛埋來,好discouraging
個term係要, 但係無必要係應用果陣emphasise個次序
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞