小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
清可唔可以解釋下communtativity
每月供款93元
-每月:/Month
-元:$
呢句解$93/month都睇唔明就咪撚教數學啦
搞基咪唔會囉
小學老師垃撚圾
冇quali就搞埋d咩被乘數,寫量詞咁on9既野刷存在感
根本佢地自己造成小學生討厭數學
搞gay都有分1仔0仔
高質,感謝巴打
12month x $93/month都解唔倒真係咪撚教數。
好耐之前嘈過一輪
點gg?
讀書唔肯定有冇教定自己冇聽書
但係我潛意識計數係價值X時間/日期
好似未試過寫時間/日期X價值
根本就係咁 冇咩所謂乘數被乘數 只有unit
所以你可以睇開D
小明行12秒,每秒行93厘米,一共行咗幾多厘米。
點解唔可以寫 12s x 93cm/s
紅筆果個老師真係柒少陣
屌你老母10000次咪
屌你老母x10000
你唔會見到人打10000x屌你老母
得罪講句,個啲叫concept,好重要?
長方面積=長x闊=闊x長
得長x闊係啱
12個月x每個月96蚊係咪要小學重讀過先講得明條式講咩
點解會用cross product同乘數做比較,concept上有咩關係?
按樓上個邏輯,dot product係乘嘅次序唔重要,全部數鳩乘即可
推,話有分別嘅人可唔可以解釋下如果寫左單位之後仲有冇咩乘數同被乘數嘅分別
其實點解小學老師會捉埋呢啲嘢,而家中學就唔會呢?
係因為想知道到學生係咪真係明白multiplication應用落文字題時代表嘅意思
唔排除有學生因為呢課係multiplication就將題目出現嘅數字乘埋晒佢就算
當學識咗multiplication原來係commutative之後,按次序做乘法就唔會再成為考核
識數學唔等於識代入學生角度教數學
小學中文個「園」字差少少冇埋口都圈你
中學話之你用圓形代替「口」
我認同有啲嘢係捉到走火入魔
例如y字嗰個post
但評論嘅時候不妨多啲以細路嘅角度去理解下點解要學/咁樣學呢啲嘢
譬如幼稚園學生填顔色
大人角度睇呢樣行為係弱智,邊有人唔識油顏色架
咦,但原來係因為細蚊仔隻手唔靈活,訓練佢油顏色唔油出色可以鍛練佢隻手 (當然仲有其他原因啦)
唔撚係呀嘛
你覺得因為有communtativity所以冇分乘數同被乘數?
communtativity只過係比你互換乘數同被乘數

帶埋樓主一齊番去讀小學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞