小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
logic問題
12個93
93個12
cls? 連登仔唔係個個best5 35分既咩?
基本到咁既野都有得嘈
乘數被乘數都唔知
仲好意思同人講自己三大math major
https://blog.xuite.net/berry_onthefir/EPG/list-view/68443807

我覺得呢個台灣老師講得OK
其實邊個前邊個後冇話對錯
西方同東方係啱啱相反
可能只係思考方式嘅唔同
N*N嘅話可能個分別冇咁大
好多人會覺得on9
但係N*N*N或者再乘上去就會睇得出個logic係有D奇怪

節錄:
「所以,你可以發現,不管這玩意兒怎麼排來列去,
其實它都可以代表小孩的某一種數算方式。
憲法應該沒有規定我們數巧克力要先數盒子還是先數幾條吧!
那既然如此,我們為什麼非得限制小孩在這個列式子上的順序呢?

當然,非常有可能,小孩真的是閉著眼睛把看到的數字通通抓進式子裡去乘了。
為了避免這種情況發生,當我們看見奇怪的順序的時候,可以請小孩解釋一下,他在這樣列式的想法。

當然,你會說,這太麻煩了吧!考試的時候,怎麼可能叫小孩一一解釋他的想法呢?」
12個月乘93蚊
93蚊乘12個月
logic有咩問題?
communtative property姐係指喺一個operation之下先後次序不改變結果
例如a+b = b+a 我地就可以話addition is commutative
反例就係減法 因為 a-b 唔一定等於b-a
關乜撚野事?咪又係咁乘
其實整多幾個冇用嘅數字落題目咪得
我記得我小學都試過咁
利申之所以咁憎小學數
因為好多野都係on撚鳩
Dse/大學都唔撚會理你邊個乘先
真係為屌而屌
建議教埋個吊字點寫
加多個尸先係正寫
數學係培訓logic既工具,尤其是小學,唔可以咁表面怪老師
我夠係數major
我都唔覺得學生要識呢d無聊野喎
本身數學勁既人chok到條式計到答案就得啦
數學廢既理撚得你識唔識分呢d垃圾咪又係廢
😂
岩呀巴打,撐你
你今日有數學上既成就有冇諗過其實係小學老師潛而默化出黎我地希望學生因為理解logic而寫到條式,而唔係chok到個ans就以為自己數學勁
認真我細個乘數冇分被唔被乘
都冇老師話過我錯
中學bafs都係鳩乘都冇問題
因為阿sir話被唔被乘你計出嚟個答案都一樣
一間學校有30班,每班有40人,每人有50蚊,全校有幾多錢?咁應該點乘
得罪講句由細到大讀數都係靠自己...
人地呢本書又相反喎係咪可以去投訴

我都費事駁
話一定要分清楚乘同被乘果d數學如果拎到5**我真係切出黎比佢煲湯
某啲國家係相反
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞