小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
math major講既野d人點明
做乜要撈埋vector嚟講,我就唔信呢條數你寫a x b定b x a會影響到你日後學vector
搞清楚個邏輯都係一件好事嚟嘅
inner product當係乘法,咁你數學都真係停左係m2同phy
鳩少陣,轉單位都錯

A. 每期93蚊供12期
B. 供12期93蚊
小四數學題釣到好多數撚
咁撚勁
就唔會補小學雞啦
仲要錯
單元值問題
小學成日錯
睇到巴打你話被乘數個單位決定答案個單位,真係忍唔住笑撚咗

小明跑步速率係 5m/s, 跑10秒可以跑到幾多米。

好啦,咁按你個邏輯,應該係5m/s * 10= 50m/s

知唔知錯撚咗喺邊?根本兩個數都有單位

12期*93元/期根本完全冇錯,至於將冇 commutative property 嘅 cross product 同 有 commutative property 嘅 real number multiplication 相提並論,真係大開眼戒
一個係vector space , 一個係field
巴打講真理被一堆數盲圍屌真心可悲

上面仲有堆傻鳩以為被乘數先有單位,真係遺害極深
講緊scaler無啦啦講vector, 12期向前,$93/期向後?
講vector真係柒撚少陣
要睇個context囉
乘法係小二課題,老師咪限死要人寫5+5+5=5*3
乘法交換律係小三定唔知小四課題,學完之後老師就唔鬼理5+5+5係寫5*3定3*5
代數係小五課題,到時老師自然會叫學生寫y+y+y=3y好過y*3
簡單d 黎講即係
咪撚on9啦
Ching 我想問問你係邊屆dse 定舊制,想知係唔係年代改變有唔同
我就頭幾屆dse 當年去過幾間小學讀,得一位老師係咁教要被乘數,我個時當佢無聊無理佢。
你知唔知vector係俾埋方向性㗎 柒頭
12期向東北10度,$93/期向東南74度?
見到noncommutative objects就如獲至寶
大把 non-communtative rings la

講matrix multiplication的話,成件事都冇咁膠
被乘數寫前邊 有咁難明咩連登真係咁多弱智

問緊幾錢被乘數就係93
問緊幾期被乘數就係12

結論:樓主戇鳩咪害人 呢d已經唔係邏輯問題係閱讀理解問題
有咩好拗
Proof commutative前同後既分別姐
睇你覺得個logical flow重唔重要
wtf, 乘法交換相差一年先學
我當年俾野毒害左咁耐
覺得一定要分所謂乘數/被乘數果班 根本係本身數理邏輯弱先要咁樣諗野

無標明單位調轉有乜問題
如果$12*93就真係錯姐
一期93
有12期 所以係93x12

但係話錯既完全係on9 因為答案一樣
次序唔同答案唔同要去到matrix先會係咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞