小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
佢講緊按人地個邏輯會變成米=m/s
即係人地個邏輯錯
唔係佢自己話係咁
回你時順便講多啲
BTW a dot b = lal x lbl x cos(¤)
同Scaler裏面嘅乘都有分別
你話vector係multi-dimensional既object係講得岩 multiplication係for number
vector雖然有加減但其實都應該唔應該念做number既加減 只係做法相似only

vector其實係可以乘scalar (number)但都有佢既rule

dot product係 vector "乘" vector但同 number 乘 number既rule係唔同

再advance d有更多奇怪既math object都有佢地既"加減乘除" 全部都有definition

我9估個naming convention係唔想多太多term姐 但唔應該撈埋黎講
小學依種唔係最磨滅
做格仔簿先最磨滅
到宜家都唔撚知點解要對格式嘅意義係咩
無用間尺會比人周
間多咗行少咗行又比人周
屌你無預過條數咁長無得下一頁繼續做因為一題分開兩頁會比人周 又要擦過重新嚟
依啲根本就唔撚關logic事
好詳細!
而家啲小學生學嘅乘法係無commutativity
中學生先學 distributivity
個數字代表 數量 定 重複 係重點

Btw 被乘數去到面積會炒車
似 quadratic equation 一定要寫 A * B = 0 個步咁
係都要搵啲野出嚟比分
咁你話啦 列式淨係寫數字點樣睇單位

你覺得無意思係因為你合埋眼都識乘數 已經跳哂學習嘅過程
而小學雞第一次接觸 係會將乘數用「加幾多次」去解釋
咁解釋完要俾個名詞佢 咪有乘數同被乘數出現囉
所以個排列會係 93=被乘數 93+93+93 3次係乘數
等於 93x3
基於咁嘅教法 列式要跟呢個次序係正常不過

都係嗰句 考慮返小學生嘅智力去諗 而唔係用大家已經讀完u嘅思維去批評
訓醒睇返個post⋯⋯

最恐怖嘅係有一堆人話小學已經教乘數同被乘數,
邊個要放邊個位置,以為自己學嘅就係一定啱,
人地問多一兩句,問深一層,
就笑鳩人地識唔撚識。
從來唔會質疑自己學嘅嘢,
唔會覺得小學老師岸鳩,唔會覺得教育局岸鳩

洗腦洗到咁嘅程度,
好難想像幾年後,
香港小學雞會被人政治洗腦到乜程度
我的確係dse數5**,咁你條傻仔收得皮未?
真,大學都唔撚理呢啲野
a+a+...+a = 12a

好地地做咩改math convention
我同果個巴打都係math major
我仲要係中學老師
我地程度連小學雞都不如呀😭好撚柒驚
dot product 即inner product. 將vector space object maps 去 real numbers/complex numbers
<V, ·>: V×V-> R

連group operation都唔算 , G×G-> G
根本冇類比性
大把教畜識讀唔識教,睇你個柒樣都似係
呢度有幾個人真係數學教師

講返正題,現在小學框架入面係要分乘數及被乘數,所以你話因為有呢個框架所以要跟其實無經過思考,到底呢個「被乘數」「乘數」有無必要。

我就覺得完全無必要,首先因為numbers/basic algebra既乘法係commutative,強調邊個寫先寫後根本無意議。其次呢個次序都係靠define出嚟既,根本唔涉及邏輯。當初你可以define 相反既野。

最後,我覺得呢一個次序規則係被某D人僭建出來既,應該完全放棄。好似之前某個正音運動咁,夾硬要人跟佢果套。
其實當你做咗老師
你就明唔係咁易
你唔教除數被除數又比一啲家長屌
教咗又會有樓主呢種人屌
你要改變到成件事
其實係要世代咁去變
人地好想我教喎😅
再講多句啦,我做直式都鍾意由左邊乘起,唔會由右邊乘起,兩秒做完,快過你十鳩幾倍,解決到問題就得啦
淨係盲目跟隨1d對解題冇必要同冇幫助既濕鳩野最後又會變得失敗,永遠唔會識自己另外搵更簡單容易既方法解決問題,你咪係呢d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞