小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
只會*
雖然我都係半知半解
但呢件事中學/DSE/大學用唔著 會唔會只係代表學生既腦已經成熟到可以隨便運用
但係係小學注重既係佢logic上係點樣擺呢樣野呢?
我既認知係假如小學生係隨便乘都得既時侯
例如半班寫 15 * 92, 另外半班係 92 * 15

如果老師係教前面個數有咩意義 會有一半人中左伏
但如果老師係教 92個數有咩意義, 無錯當下大家係知道
但係大家只會認得92有咩意義 而唔係乘數同被乘數既意義
姐係話 佢更難以symbolic既角度去理解呢條數式
當然你可以話中學雞好自然會識喇, 但係如果你小學個概念係模糊的話 要跟上唔同老師既講法就會容易出現誤差

呢種講法其實有D似點解學校要迫學生著校服
減少學生之間既差異固然係一個好重要既原因
但係其實有好多side effect都幾實在, 例如要學生知道一定要著個套衫先可以番學
幫個學生定型番學 = 要認真聽書 = 唔可以發夢
結論黎講, 我認為係小學階段採取 統一既教法同做法 可助學生統一佢地既想法 及 減少get錯野既機會 而呢一樣野去到中學 因為學生有番一定既學習經歷 自由度可以慢慢提高番 先會提條條大路通羅馬既概念
(可能個例子引得唔係太好, 不過大致我既諗法都有寫到出黎)
好在後面有堆讀數嘅巴打入嚟解返,唔係啲人真係以為連登嘅水準就係以為得被乘數有單位咁白痴
巴打好詳細,正解,講得好
學習本身係有階段性同埋連續性
點解宜家咁多怪獸家長,就係因為忽略左呢兩樣野

另外我想講多少少階段性

我自己成日講一個例子,光合作用
教小學你會教佢一定要有光先有光合作用
但上到高中又分光/暗反應,唔係成個光合作用都一定要有光
我可唔可以因為咁話小學老師錯?
一個小學生會唔會明我講咩光/暗反應?
佢會唔會搞亂左之後將屋企盆花放係陰暗處然後話都會有光合作用?

好多時唔同學習階段大家要學既關鍵特徵都唔同
小學學大概意念,中學學原理/pathway
數學都係咁 乘數被乘數係佢地學習目標
中學個學習目標講定理講logic
大家教學目標唔同,豈能話大家都錯呢?
除數點同乘數啊
調轉咗就唔同答案
呢個comment或多或少都睇得出學生幾尊重老師
我就繼續睇上面班友繼續吹
咩打好基礎咩階段性
關識唔識分乘數被乘數咩事

再者呢樣野
根本要從小學角度將乘數define做「連加法+2純數相乘」先叫做有意義
一黎scope已經極度limiting 係多數情況都唔適用
更何況呢種自以為是嘅寫法亦都唔intuitive
例如3x2咁
假設我乜都唔識淨係知「連加」呢個def
我點樣單純從字面上估佢係2個3定3個2?

就算同樣小學level
堆「應用題」你條式每個數都有跟返單位嘅話
根本唔撚使理邊個前邊個後啦
所以個排列會係 93=被乘數 93+93+93 3次係乘數
等於 93x3

基於咁嘅教法 列式要跟呢個次序係正常不過

我理解唔到你呢段嘢嘅邏輯個post質疑緊被乘數有無用,你自己硬食咗個logic就assume被乘數無問題,用返同一樣嘢嚟prove被乘數係啱
唔好話小學生要將a x b解釋做b個a先學得識乘數啦 小學都要學area點計,到時咪又係要教長x闊同闊x長無分別
但小學我唔覺得要話佢有錯
concept野只要係個答案啱既唔應該話佢
(除非份卷開頭寫明話要分好乘數同被乘數,唔可以話assume係咁)
到係有唔同先同佢講點解唔可以咁寫

一黎話話佢錯完全係滅殺左個小朋友既創意同興趣
錯乜野? 報錯學校
撇開你個錯曬ge 12a問題先

呢條題目幾年前已經討論過
當時好似話係英數同中數表達上本來就掉轉

12 times 93, 12 x 93

重複93 12次,每份93x 12次數
咁係閱讀理解問題,關數學咩事
中文理解 12個93 , 咪12×93 。

不過係只係想學生理解連加法,冇必要話佢錯
咁呢到點樣有民主?
用長大後嘅思維批判d最基本嘅小學功課真係好多學問
如果12個93=12x93
咁點解「93 連加12次」唔可以理解做93x12?
根本連第一步點define都已經各自表述
小學夾硬要分真心晒氣
都係,但我覺得可以留返中學先執
Dse點調位最緊要堆野齊哂都full
乘數有交換律,如果佢覺得日常運算ab不等於ba仲煩
首先睇返個老師批改情況,
你見樓主post 張圖出黎,佢精批唔係大批
分為兩個部份:列式同埋答案
明顯地老師係剔左答案岩而列式有誤,所以係改得好詳細,亦係好正常

如果考試marking 佢要求考慮埋列式要唔要乘數被乘數岩哂,扣分亦見合理
咁你可能講,中學都唔捉啦
係架,中學係唔捉,正如上面我都講左,大家個要求唔同,睇個面唔同,學習重點唔同,所以中學唔扣亦有佢道理

另外,至於駛唔駛份卷/功課寫到明要注意被乘數
正常課堂上老師都好強調兩者有何分別
我亦好相信呢個老師應該係咁提學生做功課/考試一定要注意
所以我認為學生係一定知要咁做,只係佢呢條大意/諗錯左/concept未清

最後,我睇唔到呢條數同培養學生創意有咩關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞