小四數學題求解

375 回覆
9 Like 222 Dislike
有冇人可以解釋比牛頓聽邊個係乘數邊個係被乘數

人地講緊scalar嘅簡單野你講 vector做乜9,都話埋比你聽佢乜都唔識
93蚊找12個月同12蚊找93個月點會一樣
我一直唔明, math short hand 係
a×a×a×...×a = 12a

咁12個93應該寫做
12×93

jm9 香港調轉左
原來你睇中文字12期都會覺得$12,係閱讀問題
其實係short hand , 有咩好拗
定係你中文轉數學單位出現問題
小學乘數有咩logic可言 閱讀理解吧

咁講咩,將乘數睇做transformation, 咁就開始有logic la.
matrix multiplication可以解讀為composition of functions 咁當然先後次序係緊要啦

但multiplication of numbers我覺得真係無咩所謂 反正commutative, 太執著反而會失去靈活性
e.g. volume = "長 x 闊 x 高" 定 "高 x 闊 x 長" 岩D

如果你寫咩engineering specification嘅話 咪跟翻standard寫"長 x 闊 x 高"囉
但教小學生我就覺得無必要限制佢地思考
ching 你呢個係a^12喎
commutativity 同被乘數冇關係

被乘數只係short hand吧
睇下你個definition 係 (a++)*b=a*b+a 定係 a*(b++)=a*b+b
sor typo自膠

a+a+...+a = 12a
上到中學仲點會計較呢啲嘢
反正數學上都係一樣
學連乘法之前已經學咗乘法交換律
再講邊個係乘數,邊個被乘數已經失去咗意思
相信小學老師都唔會再執個乘法順序
你學咗虛數都唔會調返轉頭屌小學老師「教a*b係解『b個a』或者『a個b』係錯,因為i * i解做『i個i』根本九唔搭八」啦
所以講黎真係多舊魚

你學初中algebra,一睇就知邊個係被乘數啦
之前考algebra唔知數咩number of elements in GLn 又係錯左呢樣野
^ 寫左做 x
連登永遠都係小學程度既數學post最多人
post入面95%人既人可能公開試先緊緊合格 就多多偉論
淨底5%major in math講既野就冇人理
er..我換個講法
93蚊比12期數12蚊比93期數點會一樣
答案一樣但成個concept錯哂
其實乘數係可以睇做number line (vector) transformation
咁i×i先有意義。

某程度上,extend左 definition

反正咁樣話錯法 真係on9
啲concept即刻通晒
RAP
(有step分ge)

咁計 number of elements, 好多時都×左 當係
你睇返上面,仲有幾多人有 93*12係93先有單位嘅弱智講法,就知呢個所謂被乘數嘅禍害有幾深。

而事實上 y+y+y = 3y = 3*y

按照老師所講,咁又係唔係錯?係咪一定要寫 y*3?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞