[親生仔] Google Pixel 討論區 (53)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
有冇人知點解開相機/Facetime 個前鏡顯示出嚟係勁矇,但影出嚟又變返正常嘅?
但我用tg facetime都係好矇會唔會有得改返
明白 thanks
你講之後嘅事嘛,咁一定假設架啦,你都係假設3g會cut晒姐

其實唔係全部有架,留意下啲平價機,你可能話少人用,但唔代表冇架

講多次,volte係等人邊講電話邊有數據,而當5g起到7788時,4g嘅頻譜會用黎做語音通話,唔存在打唔到電話嘅問題,所以成日話打唔到電話,但都唔明3/4/5g嘅分别又唔明volte嘅功能,就撈埋晒一齊講

講之後嘅嘢唔係天馬行空,係要基於事實,你唔好話到時淨係pixel可以用到5g,其他電話全部都用唔到
宜家3G cut晒嘅機會點都大過行貨冇VoLTE囉,因為基於宜家嘅事實行貨係用到VoLTE,唔會無啦啦無咗掛

咁就梗係唔係話全部都用到啦,有common sense都知係講緊部電話support VoLTE嘅行貨啦。你唔好話以前啲feature phone都係行貨但係用唔到VoLTE?

冇錯到時cut 晒3G嘅時候,4G (VoLTE)係會用嚟講電話,但係宜家你部Pixel support到VoLTE係咪用唔到呀? 講咁耐啲都係話水貨用唔到VoLTE,因為佢冇同本地電訊商入網,VoLTE係需要電訊商嘅input去改個firmware。而本地電訊商係冇責任去幫水貨做,因為佢哋根本都冇賣呢部機。咁就解釋到同一個model嘅行貨用到VoLTE,水貨用唔到。再者如果你追返post,我之前都講過唔排除將來唔使入網都可以用到VoLTE,但係至少而家呢一刻的確係影響到Pixel嘅call quality。

我諗講咁耐你都係唔係好明咩叫VoLTE

甚麼是VoLTE ? 1O1O 推出VoLTE「神話服務」,將話音及視像通話帶進一個全新紀元!VoLTE(Voice Over LTE)指透過4G LTE網絡所連接的話音及視像通話服務。 VoLTE 是什麼? VoLTE 透過 4G 網絡傳過語音比 3G 更快更清楚。除了讓用戶無論在智能手機上瀏覽網頁及使用流動應用時收到來電,亦可時刻保持高速的4G LTE連接之外,同時亦使話音通訊接駁時間,由3G的4至5秒,顯著縮減到最快1秒***。 VoLTE is the abbreviation of "Voice over LTE", and offers the possibility to voice call via the LTE/4G mobile network. In order to be able to make calls via the LTE/4G network, some conditions must be fulfilled: you have to use a VoLTE-supported phone. your operator and subscription (incl. SIM card) must support VoLTE for the device model you're using. depending on operator, your phone must sometimes be operator-branded and/or use operator-customised system software. your phone must be in range of a LTE/4G network.

如果VoLTE唔係用4G打電話係乜嘢呀?

volte係等人邊講電話邊有數據,咁係因為部機keep住用4G,唔洗跌落3G講電話而cut咗4G上網,講D唔講D

上面quote埋俾你點先用到VoLTE "your operator must support VoLTE for the device model you are using"
我淨係想問一句,就算將來4g嘅頻譜會用黎做語音通話,唔support volte嘅pixel可唔可以用4g打電話?

如果唔得,即係減少2/3g發射站對pixel水貨機打電話嘅接受同通話質素有大影響,而且係長遠不可逆轉嘅影響(除非將來開放volte俾水貨機)
咁嘅話外國人黎旅行咪打唔到電話?
volte就係4g打電話,冇呢樣就做唔到4g通話
如果2,3g減小左發射站去做4,5g, 但短期應該唔會cut哂既,即係本身有2000 個3g發射站減小到1000 個。即係會接收得差左,如果lock唔到3g個cell 就收唔到電話,利申,估計
想問各位巴絲買美版pixel 用邊間集運商?
正路都buyandship
bns啦 今朝送入倉到已經出倉準備運返香港,勁快。
like 你句電訊商唔用5g做selling point
到嗰陣我都換左 pixel 7
lm
依家safetynet好似會check edxposed
一開module就雙紅,一閂番佢就一綠一紅
大家理解一致
不過樓上師兄有另外觀點所以我想嘗試了解多啲
但係運返香港個過程要成個禮拜

不過我部p4a終於到左而家去緊攞
問題係到時你用Pixel7都唔會用到4G講電話,迫你買行貨機

除非到時Pixel有行貨或者到時技術唔洗入網水貨都用到VoLTE。呢部分冇人知,大家都係估估下,但係講緊以現有技術水貨到時係會用唔到4G打電話
我嘅理解都係咁
基於現時技術嘅預測,到時漫遊應該會指定電訊商,咁樣local carriers 個firmware 會有全世界D partner嘅Spec,咁就解決咗技術問題

就好似宜家都有用指定電訊商會平D

舉個例,Smartone
咁你有5g嘅話又點會需要volte呀,你都係唔明個概念而家需要volte係因為主要都係用緊4g,你唔會理一個5g plan會唔會比volte你,因為當你收5g而有電話時數據就會落4g咁過幾年就會有個5.5g/vo5g,同你講你打電話時都收到5g
不如咁講4g 5g呢啲你當係一條水喉,咁當你冇電話時就可以成條水喉用黎做data transfer,但當你有電話時,打電話會有左一部份嘅水喉黎做voice calling,咁做data transfer嘅位咪少左,而5g時你條喉大左,到有電話時雖然少左位,但都足夠用4g黎做data,所以就唔會話冇3g站收唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞