[親生仔] Google Pixel 討論區 (53)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
我有尾兩個
其實而家pixel係用唔到4g定5g?
用到5g 嘅只有 p5 同p4a(5g)
但個重點唔係4g定5g
係香港電訊商 bar住pixel 機種用 VoLTE 又cut 緊3g 嘅band
大家唔一齊投訴嘅話 下年年尾就會揸住一部無電話function 嘅pixel (in HK)
仲用緊smt 98 蚊個3g plan
長期係有wifi地方
一直唔知你地到底講緊咩
有冇機會下年上半年出多部Pixel 5XL
有d 傻仔Pixel 機主唔知咩事嘅
我再重複下
2020年 1部智能手機打電話/收電話 可以經 3條路 2g/3g/4g(VoLTE)
但係因為電訊商黎緊cut 2/3g 變相打電話淨返 4g(VoLTE) 一條路
而香港電訊商block 左pixel 經4g 打電話
所以pixel 係香港只能用2/3g 打電話

你個plan 淨係用到3g 好快會俾人轉 全部都cut 緊 2 3g 迎接 5g
wifi calling 同 volte 一樣 要個電訊商支援
定係出 pixel 5s
有興趣買Nest Audio同埋Chromecast with Google TV
第一頁

By緊爽春蠅 巴:

其實到行到5g又夠密嘅時候,5g咪上網4g咪打電話做咩講到冇3g就冇電話純粹係而家電訊商起緊新站同時拆緊舊站去free返啲freq出黎做5g,等同當初出4g好多都係呢度收唔到嗰度收唔到,而重點係好多電訊商淘汰緊2/3g,亦同時間拆左好多站cut cost,所以先特別覺收唔到,大家唔好以為電訊商生意冇受影響,基本上漫遊服務佔左一半有多,所以為左cut cost就閂左好多站,結合左幾樣野所以先導致收唔到電話嘅問題,但重申一次,冇volte唔會收唔到電話,只係有電話時收唔到4g數據,從而跌落3g,但基於3g好多電訊商都減少緊發射站,所以導致打電話時冇左數據,但留意返係無論有冇volte收緊3g定4g,只要你網絡爆格,理應係一定收到電話

同埋個問題唔係話root 左改d野就收得返咩
想買 Nest Audio 但美版唔啱插蘇
小弟個人唔鐘意轉插
如果買英版可以預埋小弟
root 左無得收official update
個原理好似係扮其他機收ims回ims 所以用到volte
但個問題根源係carrier bar 鳩pixel

好簡單道理 佢都講 cut 2 3g frequency band
而pixel 唔root 只能用3g 打 用唔到4g
慢僈無左3g 咁唔係打唔到電話係乜野
root 左用到姐係軟件問題啦唔係咩
無左3g再算啦
到時都換電話了
英版得黑白色
好鍾意美版隻粉藍色
有冇人買到新出 Chromecast with google TV
https://lih.kg/2241880

得呢個post
我部4XL最近自己熄機!

明明有70%電 忽然熄機.

好在部5 一早到咗接力. 唔係真係攪唔掂.
evertry 果隻,雖然貴,但真心係幾掂
338.00
反而想知邊到有正的case 買,官方隻case
Just like Among Us, imposter!
柒到
what's the story?
dbrand grip聽講幾屈機
上Amazon買 spigen Ultra Hybrid
係firmware問題
問題根源係如果一部機要用到VoLTE,以現時技術係需要同電訊商入網先會用到。而亦都係因為咁,所有水貨機都唔會用到(唔係只係Pixel)。本地carriers 理論上無義務幫你入網,因為佢哋冇賣你部機。

理論上Pixel root咗都唔會收到。因為唔似其他有行嘅model,Pixel响香港冇行貨,所以唔會有一個行貨嘅firmware可以flash嚟用到香港嘅VoLTE。

如果你睇埋第二三版,會見到緊爽春蠅巴講嘅嘢唔係全對,因為佢搞亂咗VoLTE同4G嘅關係同埋要用到VoLTE係要入網

除非遲D VoLTE唔洗入網改firmware都用到,又或者香港carriers幫水貨入網,如果唔係幾年後cut咗大部分2G3G嘅時候係真係會打唔到電話。

當然你會話到時已經換咗電話,但係好大機會你要用返行機,冇得再用Pixel(如果佢仲係冇行貨)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞