[親生仔] Google Pixel 討論區 (53)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
明白晒
如果有一日google出既電話係香港打唔到
就唯有轉會啦

(由nexus one 用到pixel 5差唔多部部都有)
長情
我由iPhone 4轉Android之後,都係就一路用原生(Galaxy Nexus-->Nexus 5-->Pixel 1),到幾個月前先再轉Sony行貨(都係接近原生)

希望有朝一日可以回歸Google啦
google 咗volte 個問題。
其實4G LTE 係唔support voice call(natively). 而只係support data. 2G 或3G係同時support voice 同data
要令4G support voice call, 電訊商就整咗volte 出嚟。
所以如果電訊商唔做野令到pixel 可以用到volte, 當冇哂2G 同3G network 時pixel 係應該收唔到電話嘅。
置頂個post 話有5G 時就可以用4G 收電話,我認為係錯嘅
等左成個星期, DHL無update, 英馬個網無update
早上問英馬, 個CS寫哂包單話一定送到, 夜晚出埋Email俾我話實到
點撚知2粒鐘後就Refund, 當人狗咁撚 係美馬買野從未試過咁

BTW美馬部機好靚無GAP位睇黎我個部係唔正常既PIXEL 5
依家過緊資料落新機
係,完全正確。請樓主下個post改返
我部美馬都係今日到,都係冇gap
今日終於拎左pixel 4a了
但新機個mon睇到我好頭暈頭痛
有冇咩方法解決?
感覺喇叭真係好左
如果我係hk用fedex 寄
可否from: 嗰度填bns portland address
等佢冇藉口話我香港寄所以唔換?
有咩問題?
我都比佢lock左, 聽講係第一次買嘢買太貴就會咁
跟足網上指示做都唔解鎖
我諗要去銀行問先有辨法
不過實俾個teller仔笑Amazon 都唔識用
試下較光啲 睇下有冇改善
咁到時外國旅客黎香港咪全部打唔到電話??
之前答過,quote返

“基於現時技術嘅預測,到時漫遊應該會指定電訊商,咁樣local carriers 個firmware 會有全世界D partner嘅Spec,咁就解決咗技術問題
就好似宜家都有用指定電訊商會平D”

舉個例,Smartone
幾時先返貨
中階機 呢部係唔係最抵玩?

3000蚊樓下嘅機
4a 表示裸跑
Spec就唔一定最抵玩,睇你中唔中意佢d優點
1 超輕
2 系統暢順 (個人覺得an10順過an11)
普通手機用家表示好滿意,手機整體好平衡 (係打機差d)
root完用返magiskhide咪得

講開又講 而家唔知做咩連basic都過唔到
用唔用到bank apps同gpay之類

我咁樣即係咩意思 但又唔影響我用hsbc hangseng gpay之類 係sc同citi唔得 但聽講update左magisk去21.0就會得 不過我無用呢2間bank就無再理
btw我 p3@an10
我上完an11 factory reset先咁多呢啲問題
an10以前不嬲過到哂
唔知而家有冇update過checking方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞