[親生仔] Google Pixel 討論區 (53)

1001 回覆
11 Like 4 Dislike
你都無錯,依我嘅理解,佢哋係以firmware嚟block個ims,我上幾層提過firmware裏面有個VoLTE file,呢個就係解鎖嘅關鍵
如果等bf可能再平幾舊
香港邊到有現貨買 pixel 4a 5G/ pixel 5
等唔切 部野已經開唔到
BF越黎越近

爬返文,簡單d 講,即係宜家要描準電訊商要求佢開返個IMs 而唔係同google 講update 個firmware?right?
因為3G natively support 講電話,而4G 唔support。VoLTE正正就係電訊商以IMS將語音包裝成數據嚟用4G data去傳送。

成日講firmware同你講嘅IMS冇衝突,只係將複雜簡單化去講。因為電訊商就係用佢嚟block水貨嘅IMS,令到用唔VoLTE。firmware裏面有個VoLTE file,佢認到就唔block你,所以如果有行機rom就可以將嗰個file copy出嚟用,可惜Pixel冇行

唔係話俾藉口電訊商,你冇俾錢佢賺,佢咪唔support你,再迫你用返行貨。佢block水貨IMS去保障自己嘅利益,正如水貨電器响香港冇保養一樣
應該係要兩邊都做,電訊商嘅IMS setting都係响firmware入面,而Pixel嘅firmware係Google負責
大家P5有咩貼推介
貼左張Gor 黑框但細得滯遮左啲螢幕
諗住貴啲買張Hoda試下
有冇巴打升咗android 11之後
有時unlock部機嗰陣會勁lag
但係持續幾秒之後又一切如常
已經試過曬factory reset, flash factory image
試過刷返去android 10但係又會搞到face unlock用唔到
俾月費都唔係俾錢佢賺
洗唔洗lock 埋唔係佢度買手機就block 呀
唔肯應ims 就收皮啦
唔肯做就話廠無俾config 實情係自己唔做
巴打邊間 電訊商做
我實投訴到你爆

利申:已投訴兩間 瘋狂屌柒你地呀 cut 3g 又唔俾4g volte support
google 左一陣, get 到的意思係 firmware 入面會有每一個 supported 電訊商的 modem configuration file (mcfg_sw.mbn ), 呢個 file 會有相關網絡的 setting 例如用邊幾個 band , support volte .....etc. Pixel 就無包晒, 於是就要由其他用同樣鳩通 chipset 的手機入面抄個 csl, 3hk, smt .. etc conf file 出黎放返入 Pixel, 再加幾行 setting 入 mbn_sw.txt 叫佢 read 呢 d file.

另外仲有見過改 build.prop 有 setting 去 volte override enable ... 大概係咁...

簡單講係要 google 加電訊商 config....所以 google 話 certified network operator 至 support 5G, volte ..etc.. 佢唔同電訊商夾, 就無得搞...
Csl smartone 有無聯絡過google?
你叫佢客服答
佢答得出有 但google 唔睬 就轉屌google
好簡單問你估佢地有無搵過廠夾?
點解你會覺得我响電訊商做

佢哋係PK,但係純粹客觀咁睇佢哋都冇責任去support一D佢哋冇賣嘅model
你個邏輯好有問題
咁你部機唔係佢度買 係咪要block 埋你?
係豐澤買唔得?

大概就係咁
係行同水嘅分別,電訊商有賣嗰D係行貨

豐澤買行機咪得囉,行機有入網嘛
之前豐澤都有賣Pixel4a水貨,咪一樣唔得
有冇p5 或p4a 5g 用家用到 1010 嘅esim ?
行水關你電訊商春事咩
我用hkbn bb1000 洗唔洗要行貨電腦先用到gigabit ethernet 呀
你提供service 炸
哩個價都唔即送香港...
ching唔洗咁激動,只係講緊宜家嘅事實啫

你留返嚟鬧電訊商啦,雖然佢哋應該唔會理我哋
用到就繼續,估都唔會封殺晒水貨
Pish
中意追新game打, 買其他中階機
呢部機玩遊戲方面係勉強合格(load野耐d,打機小lag)但都唔會建議你買
根本就係google問題, 有冇邊部電話淨係得某個台用到volte? 如果要電訊商搞又點會一係就全部台用到, 一係就全部用唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞