《住咗間有入無出嘅酒店》(4)

996 回覆
1198 Like 15 Dislike
想睇電影化 不過場景成日黑媽媽好難搞
王姨示意圖:
我覺得佢似容祖兒
王姨示意圖恐怖過jeff
係咪已經完晒啦
結局post最尾果段=完?
後記:

嗄‧‧‧吧吧嘎!嗨!

感謝大家睇到故事嘅結尾。

對於結局,杜明嘅前路其實就如同佢身處嘅大海一樣,係一片茫茫大海,唔存在任何事與物,置身千年之後嘅世界,有嘅可能只係一份盼望。所以故事再寫講幾多嘢、再解釋落去,都無辦法描寫佢無奈同淡然嘅心境,再寫落去就會變做長氣。加上琴日打文打到太頭昏腦脹,所以將佢同迪加生活落去嘅展望作為結尾。

既然事實經已發生,未來嘅路都總要前行,再怕落去人都係要生活。畢竟去到好似杜明嘅情況,佢除咗淡淡咁接受命運,再嘆一口氣外,仲可以有咩舉動?

杜明走唔到同酒店浮上水面,係我一開始設計嘅結局,我寫結局向來唔鐘意好或壞,我更鐘意嘅係「未知」同「希望」,無一個既定嘅答案。

角色嘅命運以後會係點,無一個人或者讀者會知,但就即管試下走落去,就好似我哋嘅人生咁。

唔係一件事,就可以判斷到好壞。

我寫依個故事其實係有一段心路歷程,其實由構思到真係落筆只係一個星期左右,初初想同墨說嘅名去寫依個故事,畢竟成日轉帳號好煩,但都係嗰句,如果一啲讀者係為咗我個名而睇故事嘅話,咁就無咗個意義。如果要驗證自己嘅故事係咪了得,最好嘅方法就係用第二個帳號試試手,當然我上咗講故台七年,亦都寫足七年,都已經摸熟寫作吸引人追睇嘅手法同技巧。

一開始我設計依個故事嘅諗法,因為題材上我選擇驚慄、懸疑,所以依個故事手法一定要夠「快餐」。何謂快餐手法?一開波唔需要太多技巧、伏筆同文筆刻意俾人睇到,讀者撳入嚟係為咗最快知道發生咩事,唔係砌字砌到幾靚。盡快整好個故事框架,例如主角入咗酒店,即刻遇到奇怪嘢,佢一路所見所聞,佢內心嘅感受,佢嘅難題。

再者,就後唔好過重嘅描寫,太仔細嘅描寫同解釋,唔會勾起人嘅畏懼,但如果你將情感寫得最直接、最直白、最當下嗰種感覺,讀者就會好容易理解同代入到,簡單上嚟講就係容易消化。

例如,殺死陳哥同王姨,我無花太多筆墨講點樣折磨到佢哋生不如死,只係講Elisa同杜明用最簡單粗暴嘅手法拎菜刀殺死佢哋,但呢種手法正正係「簡單得令人可怕」,原來一條人命可以就咁無咗。

為咗拎啲恐怖嘅靈感,我成日上網睇下啲恐怖圖片,例如Jeff同「Elisa」,一開始我其實都有少少驚,但為咗資料搜集,我自己都慢慢麻目咗,依家半夜再睇啲返圖或者去沖涼都無咩感覺。但有恐怖嘅材料係未夠,要識好好運用佢,令佢喺故事入面有存在嘅意義。

除此之外,我盡量結合大量現實世界嘅事情,故事盡量做到近真人真事,但又近劇情片嘅感覺,有一啲讀者都睇得出,呢個故啲角色無咁深刻,因為我都好少特登去重寫,都係個句,當你對一個角色有咗情感,知道哂佢所有背景內心,佢身上嘅「未知」就會消失,而未知往往係人類最害怕嘅事物,所以我寫呢個故,其實最難掌握嘅,就係要掌控「未知」,我要俾一個感覺同情緒,係呢個世界隨時都會崩塌咁。

恐怖故我其實從來唔係我寫開嘅嘢,但係我上網睇好多年故,始終發現恐怖故係最引人入勝,最著名例子當然係有心無默嘅《西營盤》,於是蛋故就成為我第一個試驗品,但我始終覺得太偏近劇情向,明顯係一個小說世界觀,於是我就寫咗呢個酒店故出嚟,可以叫做練下筆。

酒店設定同構思方面,點解我會揀人類未來係「深海時代」呢?因為海係佔據地球唔知幾多%,然後我好鐘意玩嘅一隻遊戲入面,有個角色曾經講來未來會係「深海時代」,再加上地球真係全球暖化緊,於是就設定咗依個故事走向。

本來我想用神怪去解釋穿越嘅原因,但一嚟呢個故事嘅設定近科幻,又講未來、又講自給自足嘅能源設備,如果突然整隻神明之類嘅嘢去解釋,我過唔到自己個關,於是就出現咗「粒子加速器」,成個升降機槽,就係一個垂直嘅粒子加速器,而部機廂就係防粒子幅射貫穿嘅安全室,諗到依個設定之前,真係燒爆咗我個腦,但作為懸疑嘅故事,你總要一個說服到人嘅解釋,又唔可以太過突兀,最好舖定小小伏筆。

有啲讀者可能有啲疑惑,點解有啲嘢唔解釋埋,因為好多時嗰件事,係主角唔會突然去接觸了解去知道個真相,但我哋可以用常理去推測:

以下係我印象中,讀者們嘅提問。

問:點解阿曼當初喺五樓唔第一時間入去,要等電梯落返一樓接杜明先入去?
答:安全起見,要有個白老鼠喺1樓上嚟,試咗係咪真係穿越到去現世先,否則唔成功但阿曼又入咗去嘅話,就變相困喺1樓到浸死,所以阿曼走前同主角講咗聲多謝。

問:走廊畫作係咩人畫?
答:未來人,用作紀錄事情

令好多讀者驚嚇嘅,應該就係Elisa嘅身份同後事,喺呢到我就唔詳解太多0,你哋應該可以自己聯想到佢嘅結局。

最後,就係我嘅感想。

我覺得好攰,因為要寫嘢嘢太多,但諗諗下我要做嘅,都不過淨係寫嘢,所以又唔係太辛苦。

寫嘢其實唔難,最難係你過唔過到自己個關。

即係你明知寫完個段劇情出嚟,自己都覺得唔好睇嘅,咁就算寫幾多字去堆疊字數係無咩意思。

因此,我奉行少有少出,多有多出,最緊要都係自己開心就夠。

我個腦其實又有新故事嘅題材,但出嘅話應該都會係下年,因為好似有少少忙忙。

如果想我分享下寫故事技巧嘅話,都可以同我反映下,雖然大家應該想睇故事多啲,同埋我都無咩資格教人

最後,如果想知道我動向,可以Follow以下嘅嘢:

IG:maksyut20030164
FB:墨說

故事嘅最後,

杜明望住個海,

心裡哼起咗首歌。

https://youtu.be/svZQdc2U5jY

又放錯post
Grp埋尋晚先一次過睇
岩岩追到依到突然結局以為自己miss咗啲咩
笑咗
以為果邊都1001咗所以你都有搵舊po嚟放
點解唔開多個新post
同問
https://lihkg.com/thread/2277821/page/1
條link喺度,墨B 用咗真身開post因為呢個account係P牌,所以一日只可以開一個post。只不過尋日未出哂文個結局post就已經爆咗,所以咪要開過個新嘅囉
依家個故就咁就完咗真係有啲唔捨得,希望可以好似蛋故咁加返啲外傳(寫Elisa 視角)
感謝師兄! 追番結局先
希望有宋文德或者阿華外傳講番現世最後點
大家讚唔讚成
如果拍電影版
搵楊千嬋做王姨
唔比佢化妝

我諗Elsa直情想桶爆佢個死人頭

跟住戲票滯銷
er..呢集好飄流教室
漂流教室
負皮撚出嚟啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞