《住咗間有入無出嘅酒店》(4)

996 回覆
1198 Like 15 Dislike
我嘅朝早同墨巴係咪唔同
打緊
等到頸都長
墨巴:太陽未落山都係朝早

反正佢嘅夜晚係凌晨四,五點
一個唔覺意live左....
咁既墨b好可愛
墨巴係咪見到呢段留言
即刻要改文 所以出唔到
文呀!
加速
成個環境呀
我努力咁望過去,但都係估唔出佢本體係咩。

個光點漸漸地咁變大,我隻眼都開始睜唔開。

光點去到某個位嗰陣,我突然發現窗外浮現咗一啲嘢......

如果我無睇錯嘅......

嗰樣係──水泡。

水泡嘅生成好簡單,只要有樣嘢喺水下面郁動就可以。

呢個水泡,就好似亮起嘅燈泡咁,令我腦袋忽發奇想,對身處嘅空間有一個想法。

呢到,我哋外面漆黑......

會唔會就係海入面?

但既然下面係咩光都無,咁唔通表示我哋喺深海之下。

我以前睇過紀錄片,深海都宜家幾乎無光嘅環境,係要接近1000-4000公尺深嘅水層。

再加埋樓下經常潮濕冒水,走廊城市被洪水淹沒嘅畫作,足足跡象都好似支持呢個說法。

原本以為只係入到某個虛空異空間嘅我,

空間感一下子又轉變。

我居然......

喺個深海下面!?
文呀
磨牙 磨牙
喺另一個平行時空,大洪水將世界消滅,剩返嘅係保存人類僅在文明嘅諾亞「酒店」
利申9up
終於有文F5左成朝
呢個似,嗰啲蛭子係入咗諾亞演變既海底生物?
等到想瞓晏覺終於有啦!!
等到已經唔記得上一篇講乜
墨b
一間酒店存在喺深海入面,已經足哂奇怪。

足未計水壓之類嘅高深問題。

不過就算我知道哂,都無辦法做出任何嘢改變現狀。

我始終係被困喺到,我始終係要逃離。

見個光點漸漸走遠,演習打電話要講咩嘅我,始終有啲口窒窒,我驚到時都係會咁,所以我決定將自己演習俾阿華聽嘅內容,錄成一段音訊,再統一傳送過去俾whatapps嘅所有人,咁就唔怕到時會出事。

我嘗試打返開手機,見到電力足夠支持螢幕亮燈個下,我既期待又緊張。

一入到主畫面,我就即刻進行錄音:

「阿華我係阿明,我仲未死啊,我只係入咗一個異空間,朗豪坊酒店嘅異空間,一搭升降機就入咗第二個世界,我想你幫我搵下,你生日嘅前一日,朗豪坊酒店接近十二點左右,有冇一個叫阿曼嘅女仔,佢披頭散髮咁喺升降機行出嚟,有嘅話你一定要搵到佢,佢可能知道逃離呢到嘅關鍵!仲有、仲有幫我搵政府啊、民間組織、靈異專家啊、一啲權威之類,集所有人嚟幫我,咁樣我走到嘅機會先會越大......仲有我好愛你、我好愛我阿爸阿媽,同佢哋講我仲未死,將呢段錄音放出去討論區又好點都好,我真係......我真係好想返屋企......我手機無電,唔可以同你講太耐,我有機會再覆你,我愛你。」我忍痛撳咗停止錄音。

講之前心情無咩嘢,但係越講眼淚就越係想湧出。

因為關機比待機更浪費電,而且要迎接隨時到嚟嘅「幸運時間」我即刻閂咗螢幕,默默咁等待。

喺四十樓錄完音嘅我,行返上四十二樓,順便問陳哥拎咗少少嘢食,因為我實在太耐未食過嘢。

佢摘咗一堆不明植物嘅樹葉俾我。

「食喇,呢啲葉食得。」

「唔該你陳哥......」我拎起堆樹葉嘴嚼填肚。

見陳哥坐喺我對面,飲住杯水望住我食嘢,氣氛有少少尷尬,我就主動搵啲嘢講。

「係啦,陳哥,我啱先喺窗口見到水泡......」呢啲事講出嚟無所謂。
[quote]一間酒店存在喺深海入面,已經足哂奇怪。

未計水壓之類嘅高深問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞