《住咗間有入無出嘅酒店》(4)

996 回覆
1198 Like 15 Dislike
正呀
困返兩三日
每日訓醒淨係中出 個位對準唔洗再轉 一扯旗=插入
樓主係邊啊
諗到呢條絕世好橋嘅我,又即刻衝返上去四十二樓,打算拎個蛋糕落去。

個蛋糕放咗喺餐桌好耐,慶幸嘅係未俾人郁過,上面嘅忌廉已經溶溶地,但蛋糕嘅本質係不變,我依然可以將蛋糕切成一細件。

因為手頭上無利器,我拎住換返嚟嘅身分證當刀咁用,將個蛋糕斬開成幾份。

一番功夫後,我就捧住個蛋糕出去。

就喺我打開門,要行入樓梯間嗰陣,陳哥嘅臉孔驟然出現。

個下嚇到我差少少跌咗個蛋糕。

「咦,杜明你又去邊?」喺樓梯間門口嘅陳哥,問。

「我準備落去......」我答佢。

「你手上嘅蛋糕係......?」陳哥有啲疑惑。

「我諗、咳,個蛋糕都食唔到,就搵個落少少嘅地方扔咗佢。」

「喔......」陳哥點點頭,讓個位俾我先入嚟:「慢慢。」

拎住蛋糕嘅我行入樓梯口,細步咁行落梯級,到轉彎落第二層嗰陣,多眼向上面望一望,望見陳哥嘅視線依然放喺我身上,直至我行入更下嘅樓層。

「你頂冷帽幾型。」陳哥見我正式消失喺佢視線範圍,先講出宜一句。

「咿、呯」然後,佢就開門入去四十二樓嘅走廊。

「......」

我太大意,居然俾佢睇到頂新冷帽。

佢開始懷疑我?

我無理咁多,反正呢到嘅人都係互相懷疑住。
show blocked user - 史迪仔(報假)
史迪仔係咪平時出街同人傾計 人面比面笑兩野就以為自己講野好笑個啲人黎
文啊啊啊啊啊
文呢
咁叫聽朝
競猜:陳同佳去台灣自首先定墨巴出文先?
啱啱工作完,宜家出
我會睇留言 夠現實好啲
可以試下,因為習慣打呢啲文即興
F5緊
幾時有返突發加更
返到三十四樓嘅指定房間,我同浴缸蛭子又開始以物易物。

我用一件件切到極細嘅蛋糕,換到大量嘅物品,其中包括:

女性耳環、皮帶、書、公司卡片、三星手機電池、紙巾、手機套、花之戀壽司美食禮卷、髮泥、領帶、空水瓶、拖鞋等等......

「全部都無用......」我將唔要嘅嘢,直接放喺地下。

但可以依靠呢啲物品,從側面推敲出,可能以前都有過唔少人,誤入咗宜個空間。

可以肯定嘅係,佢哋無一個成功走到。

因為走到嘅話,呢件事好有可能會被新聞報導。

不過一間酒店咁多人失蹤......

外界唔會覺得奇怪?

講返正題,宜家嗰個尿袋充電器,先係我唯一嘅救贖。

我繼續將切到極細嘅蛋糕,交俾浴缸蛭子。

浴缸蛭子每次拎到手,唔會將舊蛋糕扔落垃圾崗,反而佢會食落肚,無我想像中咁機器化。

換到我都數唔到第幾次嗰陣,浴缸蛭子隻手終於伸向咗充電器尿袋嗰邊,更加幸運嘅係個尿袋一早插定咗條叉電線,等我唔洗白癡咁,再喺茫茫嘅垃圾崗中換佢。

一拎上手,我就即刻撳個掣,睇下個尿袋仲有冇電,無嘅話我所有希望都會幻滅。

「求下你......要有電......」我撳一撳個主電源掣到。
文呢
Live左
文呀樓豬
走唔到,無論點推點撞都走唔到。

我好憎呢種抖唔到氣嘅感覺。

今次真係點都走唔到喇......

「阿明冷靜啲啊!」Elisa更害怕我失去理智。

「點解我會匿喺到......」我用個頭撞向櫃門:「如果係咁我寧願啱啱同佢搏鬥,或者都唔一定輸!」

「我哋太懦弱......一直俾畏懼控制住......」Elisa反思緊。

十分鐘?

六十分鐘?

三粒鐘?

五粒鐘?

定係接近十二小時?

我無計過時間過咗幾耐,因為知道咗都無用。

消防櫃空間入面嘅氧氣一次比一次少,以我哋唔察覺嘅情況下,慢慢變得稀薄。

我再喺入面瘋狂,都始終比呢個牢籠困住。

消磨咗我嘅神志,我喺入面汗流浹背,仲帶少少頭昏腦脹。

除咗呼吸,我咩都做唔到。
黎個親熱先死啦
加甜 快
樓主不如一個特定時間出啦,咁樣出真係吊癮,除非你好中意見到讀者叫曬吊癮咁款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞