《住咗間有入無出嘅酒店》(4)

996 回覆
1198 Like 15 Dislike
可能得返白骨
記得上面好似有位巴打講過
陳哥會扮救人嚟博取信任唔通真係...
仲有冇
一切都係陳哥嘅局
張金卡冇啦
似喇
如果唔係陳哥邊會無端端出現喺嗰層
頂你好想睇呢個結局
憑舊骨domain認唔認得出阿華

呢件大粒墨?
王姨失咗蹤好耐 陳哥好有可能係自編自導自演 埋到去救人仲咁冷靜
Elisa好似訓唔著咁,個身不斷輾轉反側。

「你訓唔到?」

「陳哥出現嘅時間點好怪......」

「佢救咗我哋,你仲......」懷疑係咪女人嘅天性。

雖然我有過一剎念頭,會唔會係陳哥做。

但佢咁做嘅理由係咩?

佢要殺我哋,大把機落手。

佢要嚇我哋?點解要咁做,佢神智睇落好正常。

我諗唔到一個合理答案,要我懷疑佢。

「算......」Elisa嘆氣,說:「就當我多疑先。」

訓飽一覺,陳哥同王姨就為仲有Elisa準備咗一餐烤魚。

魚嘅香味一傳入個鼻,令我口水都收唔住。

「明、伊啦薩,你兩個訓得好?食啲魚啊。」陳哥兩公婆邀請我哋。

「好耐無見王姨......」我坐低。

「嗯。」王姨微微一笑。
應該唔駛?爬過下文好似只係話推門警報響,但冇話用咗匙卡實際上呢類門應該都係防火門設計唔會有員工卡先入得啩,話晒用嚟救命有冇識野嘅巴絲可以講下係點
想像到王姨微微一笑個下笑得好陰森
食嘢嗰陣,我哋傾返起今日被困嘅事。

「阿明佢兩個今日困住咗喺隔火層到。」陳哥同佢老婆講。

「咁唔小心?點解會咁?」王姨問。

「有個人將我哋困住喺入面。」Elisa隻眼望住陳哥。

「所以話,都係頂樓最安全......」王姨點點頭。

「明,今次你哋亂走完,我救到你哋......」陳哥凝視住我,說:「但下次,就唔一定。」

「不過陳哥啊......」Elisa有個問題。

「係?」

「點解你會咁突然喺嗰到出現......我見入面嘅物資從來無俾人掂過......你住咗十六年,先第一次發現呢個隔火層?而且就喺正今日?」Elisa直接問。

「無,我見你哋太耐無返,所以周圍搵下,點知你哋就喺嗰到......嗰到平時好陰沉,我以前無諗過入去。」陳哥答。

「但我哋推咗門之後,應該響咗火警嘅鐘聲......你唔係應該即刻會知道。」

「啊,我都有諗過下個鐘聲點嚟,就行咗落嚟呢層。」陳哥接著答。

「原來係咁......唔該你。」Elisa點頭。
仲有無文
elisa 咁唔畀面拆穿陳哥
Sor 唔小心quote左
陳哥 假撚到
究竟要講幾多次唔好quote文
Elisa輕輕踢我隻咗腳一下,其實傻嘅都睇得出,陳哥真係似講緊大話。

我唔敢肯定,但我唔知佢講大話嘅目的係咩。

「啲魚好唔好食?Elisa。」王姨問。

「好食啊。」Elisa答。

「咁你一陣得閒,我教你點樣養殖嗰啲魚?」

「呃......」好明顯Elisa無興趣,但佢照答應先:「好啊。」

「咁阿明,我一陣就繼續教你種嘢,你估種嘢好易啊?哈哈,有大把嘢等住你學啊。」陳哥半強制要我學埋一份。

我同Elisa食緊佢哋整嘅魚,食得咁滋味,都唔識點樣厚臉皮佢拒絕佢哋。

就係咁,我哋兩個用完餐之後,就分別俾兩位教導,點樣喺呢座酒店自給自足。

我一幻想到未來五十幾年,都要維持住呢種單調而乏味嘅生活,我就恨不得想自殺。

我無可能咁樣生活一世,陳哥王姨佢哋得,但我哋一定唔得。

「係呢,陳哥,嗰陣你哋「探奇會」傳送嚟嘅電梯遊戲方法,係喺邊到學返嚟?」我無意問起。

「邊到?咁耐嘅嘢我點記得。」陳哥搖搖頭,反而問:「我教你嘅嘢,有冇記好?」

「有......」
好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞