《住咗間有入無出嘅酒店》(4)

996 回覆
1198 Like 15 Dislike
「明......明......」Elisa拍拍我膝蓋。

「下......?」我連回一句話都無咩氣。

「食啲嘢。」Elisa撕開包壓縮餅乾。

「唔......」我拎起一塊嚟食。

黑暗中,只有Elisa嘅嘴嚼聲。

「我覺得......我抖唔到氣......」我連食餅乾都覺得難。

氧氣少到,我意識好模糊。

「唔好訓啊,一訓就好難醒。」Elisa提我。

「我盡量......」

「你仲要返去見你女朋友嫁嘛?你頂住啊......」Elisa搖我膊頭。

「係......我仲要......」

「我哋講下嘢?」Elisa為咗唔令我訓著,不斷地同我講嘢:「你有咩想問?」

「點解,你要殺死你男朋友......」我無點思考過就問出口。

但Elisa好似都唔太介意:「因為佢同第二個偷情......我唯有殺咗佢......」

「唯有......?你講到好似無第二個方法咁......」

「咁你呢,你同你女朋友點。」

「幾好......正正常常咁。」

「如果出到去,你會點啊?」

「我會即刻同佢結婚......」

「真係好......」

「叮」

突然間,消防櫃入面發出咗響亮嘅聲音。

係手機......
頂... 手多負左皮 對唔住墨巴
可以考慮下 不過我主要用快樂心態打先 唔想將打文變做責任
今日唔出唔緊要
但係希望每次個量多少少
點解唔連埋一齊出
手機收到信號
係咪當domain 就快缺氧想死嗰陣幸運時間就會出現
冇喇?
一直提自己唔好催文 但屌 卡係呢個位真係好頂癮
點知係墨巴冇轉ac
期待
加速
加速
幸運時間?
係 但都可以草幾篇先一次過出?
虛弱嘅我拎起部手機,望見一則又一則嘅訊息瘋狂咁彈出嚟。

咁證明,網絡已經連返。

幸運時間!

即使我無辦透過出面嘅燈光,去得知呢個時間,好彩嘅係我長期開住手機,間接咁知會咗我。

「係幸運時間啊......」我成個人即刻精神不少,「希望」真係人嘅最大精神食糧。

我兩隻手指火速咁喺螢幕撳撳撳,將自己一早錄定嘅語音訊息傳送俾whatapps所有人,然後睇啲人呢段時間傳送俾我嘅訊息。

大部份都係同事、朋友問我去咗邊呢啲無聊嘢,我上司仲直接打咗句RIP俾我,唯一真係有內容嘅得我女朋友阿華,佢打咗好多段嘢俾我睇,我隻眼自動過濾無謂嘅擔心字句,揀啲有用嘅資訊閱讀。

阿華:「明我幫你搵咗好多人幫手,報埋警、上埋討論區,希望呢件事會激發多啲人關注,搵埋靈異學家、風水師父嗰啲去睇,但係無一個有用......」

之後嘅訊息,相隔兩日後。

阿華:「我喺討論區搵到個人,佢可能幫到你,我唔知佢係咩人,但佢自稱係民俗學家,我帶咗佢去酒店睇,佢推測你可能係入咗異空間......佢仲查到呢間酒店每隔一段時間,就會有人失蹤,你唔係第一個......呢間酒店第一次嘅失蹤案,係由2004年開始,後嚟因為開始多人失蹤,酒店為咗重塑品牌,就喺2015年由「香港朗豪酒店」改做「香港康得思酒店」。」

2004年開始,唔通就係陳哥佢哋失蹤嘅年份?

我打開阿華俾我睇嘅簡陋宣單張,入面嘅標題係:「四名大學生偷入尚未開幕的朗豪坊商場,不知所蹤。」

阿華:「我哋搵到其他酒店失蹤人口嘅新聞,就係搵唔到第一次2004年發生嘅新聞,呢啲單張都只係家屬自己印出嚟,周圍派俾人,嗰位民俗學嘅朋友費咗啲時間,搵到佢嘅家人,佢話當時有搵個報社同報警幫忙,但報社話唔可信,警方話無證據,拒絕辦理......所以懷疑嗰陣商家為咗意頭,唔好令新開幕嘅商場有壞消息,刻意向傳媒壓下咗呢件事。」
Live咗
係民俗學家文德
可能係陳雲大師
食個飯先 一陣再出
點解唔食飽飯先一次過出
希望今日出多啲啦
佢自稱係民俗學家

文德
墨巴 其實我唔建議你改 以前跟開睇女朋友變左蛋 d 人都無咁惡 其實大家可能呢半年大壓力好多 ,你唔好當自己責任咁 一定要做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞