《住咗間有入無出嘅酒店》(4)

996 回覆
1198 Like 15 Dislike
一入黎就見到文
又睇完喇
BioShock
「水泡啊......」陳哥無感到太意外,反問我:「咁你覺得係咩?」

「我覺得......我哋可能喺個深海入面......」我講出自己想法。

原本我以為陳哥會提出第二啲說法,無諗過佢會一口確認:「我哋的確係。」

「吓?」

「我意思係......」佢拍拍我隻手,說:「你盡快接受呢個環境,無論係咩都好,咁先適應到,生存到落去。」

「會唔會我哋一直都喺現實世界,只係朗豪坊部升降機係會直達地底穿入深海層,喺下面有另一間酒店?」因為瞬間轉移嘅事,其實我係唔太相信。

「哈哈,嗰陣邊有咁嘅科技。」陳哥笑一聲。

「咁你嗰陣......更加唔洗講......你早過我入嚟。」我諗緊,陳哥係咪用錯字眼。

「啊哈,係。」

「我仲見到個光點。」

「光點?」陳哥繼續問。

「如果用深海嘅說法,我估會係燈籠魚之類......?」

「可能?」陳哥企起身:「我行開陣先,你有咩事再搵我。」

「好......」
Live
留名🤤🤤🤤🤤
Live 咗
陳叔相當有嫌疑
啲葉有毒?
啲陳哥好撚蠱惑架
食完lunch終於有啦
主角懷疑陳哥又食佢啲野警覺性0
岩先都諗緊 定係迷幻葉
點解陳哥係用錯字眼?
新手lm.
咬完樹葉,又係呆等幸運時間。

過咗無耐,失蹤咗一排嘅Elisa都終於返嚟。

「明......」Elisa又好似見到啲咩咁。

「你去咗邊嚟?」我問佢。

「我去咗用宜張卡。」Elisa拎出張經理卡。

「用喺邊?」

「周圍開唔到嘅門都用下,每層都總有啲員工房之類,放住啲雜物,不過有個地方最特別,係喺二十三樓同二十四樓之間嘅隔火層,仲有員工通道。」

「睇嚟拎呢張卡係個正確嘅選擇......」

「你要唔要去睇下?有好多有用嘅嘢,我上嚟諗住叫你一齊去睇下」

「好。」

Elisa帶路下,我就跟住佢過去,同時跟佢講返啱先發生嘅事情。

包括浴缸蛭子、陳哥嘅古怪、外面嘅深海世界。

「嗰隻蛭子居然無搞你?」

「我都唔知點解,可能佢特別唔同......?」
因為陳哥更早入嚟,唔應該用呢個字眼
邊個字眼 唔係好明 科技??
個陣唔係就等於以前咩?咁點解用錯字眼嘅
應該經歷過現代有既科技, 先會講個陣邊有衣D科技?
Yes
但係佢角度都可以解讀為2004年個陣邊有咁嘅科技?小弟中文差求指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞